Kuća je reinterpretacija klasične obiteljske kuće koja pokazuje kako se s vrlo malo novaca u ružnom i neuglednom okruženju može napraviti ugodna, humana i atraktivna kuća za obiteljski život

http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00473/najkuca3-s1_473426S1.jpg

Kuća u Nagoyi, japanskog arhitektonskog studija Tomohiro Hata Architect and Associates, nakon mnogo konzultacija, diskusija i dugotrajnog sveobuhvatnog žiriranja proglašena je najboljom kućom na svijetu u 2011. godini, prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda WAN-a, jednog od najutjecajnijeg portala za arhitekturu na svijetu.

http://www.jutarnji.hr/multimedia/dynamic/00473/najkuca4-04_473427S1.jpg

Stručni žiri ocjenio je ovu The Complex House u Nagoyi najuspješnijom realizacijom kućom u 2011. godini zato što je riječ o vrlo normalnoj obiteljskoj kući, građenoj s vrlo ograničenim budžetom , no unatoč njenoj maloj površini, ružnom i neuglednom okruženju u kojoj se kuća nalazi i ograničenim financijskim sredstvima koji su bili arhitektima na raspolaganju, postignuta je prava punokrvna arhitektura. Sama pozicija kuće i njeno oblikovanje maksimalno iskorištava dnevnu svjetlost, a inteligentnim odnosom između privatnog i javnog te vanjskog i unutarnjeg prostora, stvorena je ugodna humana kuća koja je sve ono što bi suvremena reinterpretacija klasične obiteljske kuće danas u gusto naseljenim područjima trebala biti, stoji u obrazloženju WAN-a.

Objavi komentar Blogger

 
Top