Šef plastične hirurgije u Bostonu, dr. Jeffrey Spiegel je od 2004. "pretvorio" više od 500 muškaraca u žene. Operacija feminizacije lica košta od 25.000 do 35.000 dolara.

Hodala bih šoping centrom i odjednom bi se neko okrenuo i rekao: "O moj bože, pa to je muškarac obučen u ženu", priča 50-godišnja Sarah koja se 2007. podvrgnula "feminizaciji". Zahvaljujući operaciji danas konačno ima lice s kojim se, kako vjeruje, trebala roditi. Bio je to prvi korak u njenoj preobrazbi u ženu. Korak dalje otišla je 2009. kada je konačno promijenila spol, donosi američki ABC.

- Danas me tretiraju kao svaku drugu ženu - kaže Sarah, koja je kao muškarac radila kao električar. Zbog neshvaćenosti se pokušala ubiti. Doktori su joj otkrili bipolarni poremećaj dok je bila nesretnom braku.

- Nisam znala šta su transvestiti i homoseksualci dok sam odrastala. U moje vrijeme to je bio veliki tabu - priča Sarah i dodaje kako je oduvijek znala da nešto sa njom nije u redu. Nakon što je sama sebi konačno priznala ono što je oduvijek znala, počela se oblačiti u ženu.

Ali, njeni problemi s time nisu prestali jer je i dalje izgledala kao muškarac. Sve dok nije čula za hirurga Jeffreyja Spiegela iz Bostona. On je od 2004. "pretvorio" više od 500 muškaraca u žene.

- Puno je teže od muškog lica napraviti žensko, nego obrnuto - objašnjava dr. Spiegel. Radi se o tome što su, na primjer, ženske oči puno blaže od muških, ženske obrve su zaobljene dok su muške ravne i spuštene. Nadalje, dodaje Spiegel, usnice su kod žena pozicionirane višlje na licu i zubi su im vidljiviji, a brada je manja i uža. Operacija, osim što pretvara muško lice u žensko, pomlađuje osobu, prenosi 24sata.

- Imam 50 godina, a izgledam kao da mi je 35. Nikada nisam htjela biti sa muškarcem zbog svog tijela, ali sada mogu biti svoja - rekla je Sarah.

"Feminizacija" lica u bostonskoj univerzitetskoj bolnici stoji između 25.000 i 35.000 dolara.


g





Objavi komentar Blogger

 
Top