Nedavno otkrivenu novu vrstu baršunastog pauka znanstvenici su nazvali po američkom rock glazbeniku Louu Reedu koji se tako pridružio kolegama rock-zvijezdama Franku Zappi i Neilu Youngu po kojima su već nazvane dvije novootkrivene vrste pauka.

http://www.hrt.hr/uploads/pics/loureed.jpg

Novi rod pauka nazvan je loureedia zbog činjenice da taj baršunasti pauk živi pod zemljom, a Lou Reed je predvodio legendarni rock-bend Velvet Underground (Baršunasto podzemlje), objavio je internetski portal Sci-news.com.

Ime loureedia izabrala je međunarodna skupina biologa i predstavnika znanstvneih institucija iz SAD-a, Mađarske, Danske, Nizozemske, Češke i Irana.
Biolozi kažu da su karakteristie baršunastog pauka da je taman i sjajan baš kao što glazbeni kritičari opisuju grupu Velvet Underground. Uz to vrlo rijetko se susreće, što asocira na vrlo rijetke intervjue i susrete Loua Reeda s novinarima.

Prebivalište baršunastog pauka je u Africi, Aziji, Europi te Brazilu, a znanstvenici ga opisuju kao enigmatičnu i lijepu vrstu pauka s prekrasnim kombinacijama crne, bijele i crvene boje. Druge dvije vrste pauka već su ranije nazvane po rock glazbenicima.

Po slavnom kanadskom pjevaču, gitaristi i kantautoru Neilu Youngu nazvan je pauk Myrmekiaphila neilyoungi. Ime mu je dao istraživač koji je otkrio tu vrstu trapdoor pauka, jer je veliki obožavatelj Youngove glazbe. Pauk Pachygnatha zappa ime je dobio po specifičnim šarama u obliku brkova nalik onima legendarnog Franka Zappe, osebujnog američkog glazbenika preminulog 1993. godine.

Objavi komentar Blogger

 
Top