http://prigavau.lt/storage/images/idomybes/.thumbs/7c7afdff46cff9210022c7022faf5784_500_0_0.jpg

Bermudska ostrva ili Bermudi su arhipelag u Atlantiku i jedno su od Britanskih prekomorskih područja,koji je oko 600 nautičkih milja udaljen od SAD.
Sastoji se od 138 otoka, ukupne površine 53,3 km². Najveći otok je poznat kao Main Island (Glavni otok) gdje se nalazi glavni grad Hamilton

http://beantownbride.com/sites/default/files/imagecache/gallery_large/3_1.jpg

Postali su poznati po Bermudskom ili Đavoljem trokutu i bermudskim hlačama.

Bermudska ostrva je otkrio jedan španski istraživač, ali se zbog opasnih grebena koji okružuju ostrva nije usudio iskrcati na obalu. Prvi naseljenici su bili engleski kolonisti koji su bili na putu za Sjevernu Ameriku i nakon brodoloma 1609. se iskrcali na ostrvo. Brodolomci su proveli na ostrvu 10 mjeseci, a njihovi izvještaji o ostrvu su u Engleskoj izazvali veliku pažnju tako da je kralj Jakov I. 1615. dao pravo upravljanja ostrvima Bermuda Company.

http://www.shinesforall.com/images/bermudadsc.jpg

Oko 60 kolonista je 1612. osnovalo St. George. Te godine je postavljeno i prvo predstavništvo vlade i time su Bermudi postali samostalna kolonija.

Bermudi je jedna od najskupljih država na svijetu, ali to nije spriječilo hiljade turista da uživaju na ovom ostrvu svake godine. Vrijeme prelijepo, prijateljski mirna voda i talasi, kristalno čista voda i roze pijesak.



Objavi komentar Blogger

 
Top