Sveti Stefan izgrađen je na grebenu kamenitog ostrava

Zbog nerazvedenosti obale, broj otoka u Crnoj Gori je mali, ali i pored toga, nekoliko njih nalazi se na Jadranskom moru i Skadarskom jezeru. Otok koje se izdvaja svojom ljepotom, jedinstvenošću i neobičnošću, jeste Sveti Stefan, najluksuznije ljetovalište Crne Gore.

Sveti Stefan je naselje koje se nalazi nedaleko od Budve, a koje je sa kopnom povezano uskim zemljanim nasipom. Ovo prelijepo otok izgrađeno je na grebenu kamenitog otoci, a kako svjedoče dokumenta, ono datira iz 15. stoljeću. Prvo je sagrađena tvrđava, koja je bila okružena zidinama, a zatim je (po legendi) nastalo naselje. To se dogodilo nakon turske opsade Kotora, kada su Paštrovići pritekli u pomoć ovom gradu.


Ovo prelijepo crnogorsko ljetovalište sagrađeno je u 15. stoljeću

Ime otoka potječe od imena crkve Sveti Stefan, koja je na ovom mjestu sagrađena u vrijeme Nemanjića. Ova crkva posvećena je arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku, i nalazi se na najuzvišenijem dijelu otoci, a na otoku postoje još dvije crkve: Alexandra Nevskog i Preobraženje. Crkva posvećena Preobraženju je najmanja i nalazi se na samom ulazu u grad.


Sveti Stefan je najluksuznije ljetovalište Crne Gore

1954. godine skupina arhitekata je sa malim brojem stanovnika, počela restauraciju i adaptaciju napuštenih i istrošenih kuća, i od Svetog Stefana napravila jedinstven grad, najluksuznije ljetovalište, mjesto na Mediteranu namijenjeno turizmu visoke kategorije. Ulice, kuće, fasada, krovovi, sve je zadržalo originalni oblik, a jedna od mnogobrojnih vila, vila „Montenegro“, nagrađena je prestižnom nagradom „Five Stars Diamond“. Ovu nagradu dodjeljuje američka Akademija ugostiteljskih znanost za vrhunski kvalitet usluga, a vila „Montenegro“ jedina je koja nosi pet zvjezdica.


Plaža na otoku je zatvorenog tipa

Sveti Stefan ima vrlo dobar i povoljan položaj; plaža na samom otoku je zatvorenog tipa, ali plaže koje se nalaze u mjestima u njegovoj blizini su javne. U blizini je prelijepo ljetovalište Miločer, sa dvije plaže i botaničkim vrtom, a na samo sat vremena udaljenosti od otoka je popularno crnogorsko mjesto Budva, mjesto dobrog provoda i zabave. 


Sveti Stefan je mjesto turizma visoke kategorije 




Objavi komentar Blogger

 
Top