Henrik Šerfe je bio malo poznat profesor Univerziteta Alborg u Danskoj sve dok nije počeo da se pojavljuje na Jutjubu i TED konferencijama zajedno sa svojim dvojnikom, geminoidom DK. Riječ je o robotu markantnog izgleda, koji mnogo liči na Šerfea (44), ali djeluje i pomalo zastrašućujuće, što i jeste bio Šerfeov cilj.

http://www.24sata.rs/resources/img/21-05-2012/single_horizontal/394765-16.jpg

On se nada da će mu dvojnik pomoći da ukaže na ogromnu ulogu koju tehnologija danas igra u našim životima, ali i na granice između čovjeka i mašine.

Zbog svoje kože, koja nevjerovatno podsjeća na ljudsku, roboti geminoidi japanskog naučnika Hirošija Išigura od samog početka imaju pomalo jeziv imidž. Geminoid DK je možda najsavremeniji primjerak iz ove serije, a kada ga vidite u akciji i bacite pogled na njegov prototip, pravog profesora Šerfea, bićete naprosto zapanjeni.

Henrik Šerfe je vanredni profesor Univerziteta Alborg i direktor Centra za kompjutersku epistemologiju. Epistemologija je filozofsko proučavanje saznanja, a u njegovom središtu je pitanje šta je pravo, a šta je lažno znanje. Šerfe namjerava da iskoristi robota kako bi ispitao “mogućnosti emocionalne interakcije” između robota i ljudi. Osim toga, geminoid DK treba da mu pomogne da prouči kako kulturne razlike utiču na odnos čovjeka prema robotu. Primjera radi, Amerikanci sve češće doživljavaju robote kao prijetnju, dok u Japanu oni sve više postaju sastavni deo društva.

- Kada smo razvijali kompjuter “Votson”, legendarnog učesnika popularnog američkog kviza “Opasnost!” ozbiljno smo razmišljali o tome da li da mu damo ljudski lik - kaže Dejvid Feruči, šef tima koji je stvorio "Votsona". - Na kraju smo mu poklonili glas i neku vrstu lica. Ta odluka je izazvala žestoke reakcije gledalaca kako dobre, tako i loše. Imajući u vidu sve to, ali i Šerfeovog robota, mogu samo da izrazim svoje divljenje zbog zainteresovanosti čovjeka za sebe i svoje unutrašnje mehanizme. Neophodno je, međutim, da imamo u vidu da mašine nisu ni naši protivnici, ni naši prijatelji, već samo naše sredstvo za rad. Proučavajući njih, saznajemo više o sebi samima i kako da na najbolji mogući način oblikujemo svoju budućnost - navodi Feruči.

Objavi komentar Blogger

 
Top