Često nazivano “Budući vodeni svijet”, selo Sandu’ao je najveća zajednica ljudi koji žive na vodi.
Nakon desetljeća razvoja nakon što je devastirano japanskim bombardiranjem za vrijeme Drugog svijetskog rata, Sandu’ao je ponovno postao najveća uzgojna baza omiljene oceanske delicije-žute kreketuše i drugih morskih plodova u Kini.

Sandu’ao se nalazi u provinciji Fudzijan, i jedno je od par naselja u Kini izgrađenih na vodi.
To je u osnovi veliko samoodržavajuće plutajuče naselje, gde njegovi stanovnici ne moraju kročiti na kopno u potrazi za potrebnim potrepštinama. Sandu’ao ima čak i svoju plutajuču poštu, prodavanicu, policijsku stanicu, pa čak i par restorana i SOS telefon.

Žitelji za prijevoz koriste kupljene ili brodove koje su sami izgradili i tijekom dana vlada poprilična prometna gužva. Vrijedni mještani se osim uzgoja riba, rakova, jastoga i škampa, bave i uzgojem algi.
Zato mnogi ovo mjesto zovu i morske plantaže.




Kao i većina kineskih sela, i ovo je izgradjeno od bambusa i drveta. Uglavnom su sve kuće male i skromne. Uz bambus i drvo, prilikom izgradnje koriste se i plastične i čelične cijevi kako bi se osigurala stabilnost na vodi. Samo selo se nalazi u uvali, zastičeno je od otvorenog mora i valova koji bi mogli da naruše gracioznost i mir ovog neobičnog mjesta.



Osim što je selo važan izvor plodova mora za cijelu zemlju, Sanu’ao postaje i sve više popularna turistička atrakcija za turiste željne da dožive svakodnevni život plutajučeg naselja.

Objavi komentar Blogger

 
Top