Alanya Turkey 20 June 5 july 2010 008

Alanja, grad na turskoj mediteranskoj obali, s oko 200.000 stanovnika predstavlja grad izraženih kontrasta, duge plaže i hladne rijeke u planiski zaledju, toplo more i visoki Taurus, drevne ruševine iz doba Rimljana i moderne građevine; Orijent i Europa na jednom mjestu. ALANJA zovu i Majorkom turske obale, ako je posjetite njezine krivudave uličice, prepune neobičnih kućica, malih trgovina, čajdžinica, kafići, klubovi, restorani, opravdaće ovo poredjenje ...

alanya turkey alanya-resim

Nikako ne treba propustiti šetnju Bulevarom Ataturk, po mnogima najljepšom ulicom ovog grada, koja privlači i radnjama s brendiranom garderobom koje nerijetko imaju primamljive popuste ... Udaljena je od Antalye oko 166km. Simbol grada je osmerokutna crvena kula - zidine utvrđenja, koje je bilo obrambeno uporište od gusara. Prepoznatljiva po crvenoj boji cigala i impresivnoj arhitekturi, Crvena kula je sada pretvorena u muzej i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija.

Alanya, Turkey

Nedaleko od kule, nalaze se fascinantne pećine. Do najpoznatije od njih, pećine Dalamataš starosti od oko 15.000 godina sa prelijepim pecinskim ukrasima, može se doći i pješke, jer se nalazi u samom centru grada. Sa obje strane grada nalaze se prelijepe pjeskovito-šljunčane plaže. Dvije najpoznatije su Kleopatrina plaža i Kejkubat, koje se kilometrima pružaju uz obalu.





Objavi komentar Blogger

 
Top