Londonske arhitekte dizajnirale su kliznu kuću (Sliding house) opremljenu pokretnim zidom i krovom, koji omogućavaju da se promjeni cjelokupni sastav kuće u zavisnosti od godišnjeg doba.
Klizna kuća nalazi se u Sufolku, u Engleskoj, a njenu osnovu čini staklo. Iznad glavne osnove uklapa se klizna struktura krova i zidova koja se “navlači” preko staklenog dijela kada je loše vrijeme i pruža stanovnicima fleksibilnost.



Osvjetljenje i enterijer mogu da se mjenjaju jednostavnim kretanjem eksterijera. Takođe, ova neobična struktura sposobna je da hladi ili zagrijeva prostorije po želji. Pokretni dio kuće sastoji se iz tri horizontalna dijela i vertikalno postavljene garaže. Mobilni dio dugačak je 28 metara i težak 50 tona i pomjera se po šinama.



Zidovi se pokreću napajanjem preko skrivenih električnih motora, koji se nalaze u zidovima i crpe struju iz određenih solarnih panela. Prijatan i skroman oblik podsjeća na seoski život, što ne čudi s obzirom da je model kuće i dizajniran prvenstveno za ruralne sredine.



S obzirom da je cjelokupna osnova kuće od stakla, pa čak i krov, stvara se osjećaj kao da se “živi spolja”. Za kliznu kuću interesuju se brojne arhitekte širom zemlje privučene sistemom, materijalima i neobičnom arhitekturom.



Objavi komentar Blogger

 
Top