http://www.studio88.ba/Slike/642x330/kravaivino.jpg

Krave u Francuskoj dnevno piju dvije boce visokokvalitetnog vina, a sve u pokušaju farmera da proizvedu najbolju govedinu u Europi.

Ova praksa je već rezultirala stvaranjem posebne oznake za meso ovakvih krava, nazvane Vinbovin, a koje se već smatra najboljom govedinom i koje se služi u najboljim restoranima u Parizu.

Eksperiment je počeo u Lunel-Viele, u regiji Herault na jugu Francuske, gdje su tri krave dobivale lokalno vino tokom četiri mjeseca.

Jean-Charles Tastavy, koji je došao na ovu ideju, je rekao da je vino kravama služeno u mješavini ječma, sijena i grožđa. Uskoro mu je postalo jasno da su krave veoma sretne, a kasnije i da je njihovo meso vrlo sočno.

Krave su uživale u vinu i rado su ga pile, rekao je Claude Chaballier, farmer na čijoj je farmi prošle godine napravljen eksperiment.

Meso ima specifičnu teksturu. Lijepo je i nježno. Svi najbolji restorani u Parizu će ga htjeti, kazao je Laurent Pourcel, jedan od kuhara, koji je imao priliku pripremati ovo meso.

Objavi komentar Blogger

 
Top