Žena opsjednuta cipelama oborila je sopstveni rekord za najveću ličnu kolekciju cipela i sada ima tačno 16.400 pari.



Darlin Flin, stara 57 godina iz kalifornijskog grada Romolenda, počela je sakupljati cipele nakon razvoda 2001. godine. Do 2006. godine imala je 7.765 pari i uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda. Sada, kada njena kolekcija broji duplo više cipela, opet je oborila Ginisov rekord.

Poznata kao "kraljica cipela", Flinova sakuplja namještaj u obliku cipela, umjetničke predmete koji za temu imaju cipele i razne druge stvari kao što su telefoni, keramika i kozmetika sa temom cipela.

Među najvrednijim primjercima njene kolekcije su staklene cipelice iz filma "Pepljuga", zatim crvene cipele djevojčice Doroti iz filma "Čarobnjak iz Oza", kao i niz cipela Beti Bup i Barbi.

U svakoj sobi njene kuće nalaze se kredenci sa staklom i potrebne su joj gotovo dvije sedmice da ukloni svaki predmet i da ga očisti.

"Ne znam zašto to moraju biti cipele. Jednostavno ih volim i na neki način moj hobi se oteo kontroli", kaže ona.

Inspiraciju za sakupljanje cipela je dobila nakon što je kupila kolekciju od 28 keramičkih figura i kada je vidjela prijatelja koji je je već sakupljao cipele.

"Nisam se više morala fokusirati na muža i imala sam vremena da se posvetim svom hobiju. Volim da se nalaze oko mene. Gledam ih svaki dan i sjećam se kada sam ih kupovala na mojim putovanjim širom svijeta", dodaje ona.

Iako je znala potrošiti i 1.800 dolara na jedan minijaturni par cipela, za nju najveću vrijednost imaju cipele koje je njena pokojna baka nosila na svojoj svadbi.

Darlin kaže da može nositi samo 100 pari iz svoje kolekcije i mašta da jedan dan otvori muzej. Inače, vrijednost njene kolekcije se procjenjuje na 500.000 dolara.


Objavi komentar Blogger

 
Top