Milion Kineza prinuđeno je da učestvuje u lutriji za dobijanje registarske tablice za kupljen automobil zbog strogih novih propisa, čiji je cilj da se smanje saobraćajne gužve.

http://www.vakat.ba/media/k2/items/cache/104dff23ef9521f6a7e5bdd91edd96aa_XL.jpg

U kineskoj prijestonici Pekingu trenutno se na ulicama nalazi pet miliona automobila zbog čega čak i na zaobilaznicama sa po osam traka svakodnevno dolazi do zastoja u saobraćajnim špicevima.

Stoga su u januaru 2011. na snagu stupili novi propisi, koji nalažu vlasnicima tek kupljenih automobila da učestvuju u lutriji da bi dobili registarsku tablicu. Svakog mjeseca na lutriji može da se izvuče 20.000 ljudi, ali se “gubitnici” automatski prebacuju u sljedeći mjesec.

U nedjelju je broj prijavljenih kupaca narastao do milion i pedeset hiljada ljudi, što znači da su im šanse da se dokopaju dozvole 1:53 ili 1,9 odsto.

- Nisam još provjerio, ali ne vjerujem da ću ovog mjeseca biti bolje sreće - izjavio je očajni Đija Ruiming, profesor Tehnološkog univerziteta sjeverne Kine, koji 20 mjeseci zaredom ne uspijeva da dobije registraciju.

Vlasti smatraju da se ovaj metod pokazao kao veoma uspješan, jer bi, kako tvrde, bez njega broj automobila u Pekingu odavno prešao šest miliona.

Ankete, međutim, pokazuju da čak 76 odsto Kineza smatra da novi propisi nisu smanjili gužve. Imućni žitelji prijestonice kupuju pri tom tablice na crno i plaćaju ih oko 20.000 eura ili registruju kola u pokrajini Hubej, koja se graniči sa prijestonicom.

Objavi komentar Blogger

 
Top