Pariške katakombe, termin kojim se netočno označava Gradska kosturnica, nekadašnji su podzemni kamenolomi s kraja 18. stoljeća koji se nalaze u 14. arondismanu u Parizu, povezani međusobno podzemnim hodnicima za inspekciju. Dugački oko 1,7 kilometara, smješteni na 20 metara ispod površine, službeno su otvoreni za posjetitelje na trgu Denfert-Rochereau.

Dio za posjetitelje predstavlja samo mali dio ogromnih podzemnih kamenoloma u Parizu.

Uz simbole kao što su Eiffelov toranj, muzej Louvre, crkva Notre-Dame, Pariz je u posljednje vrijeme postao popularan i po svome "strašnom licu". Naime, svaki dan brojni turisti posjete podzemno groblje na kojem se nalazi šest miliona kostura.
Tajni labirint podzemnih tunela se proteže na više od 300 kilometara kroz njegovu “utrobu”.


Foto: Anadolija

Podzemno groblje 'Catacombes' je zatvoreno 1785. godine jer je bilo uzrokom širenja kuge, a i zbog toga što je onemogućavalo dalje širenje grada.

Kosturi su prenošeni 15 mjeseci samo noću u jedan kamenolom i slagani su u grbnice jedan na drugi.


(Foto: Anadolija)

Danas na ulazu u groblje turiste dočekuje natpis sa porukom 'Stani! Ovo je imperija smrti'. Ljudima koji imaju slabo zdravlje preporučuje se da ne posjećuju groblje. Da bi se stiglo do podzemnog groblja potrebno je preći 130 stepenica i hodati oko 15 minuta kroz uske i mračne hodnike.


(Foto: Anadolija)



Objavi komentar Blogger

 
Top