Bacanje mobitela (Mobile phone throwing)

http://farm2.static.flickr.com/1394/1263954439_1268dfda33.jpg

Ovo natjecanje prvi je put održano 2000. godine, a ocijenjuju se tehnika bacanja i daljina bačenog mobitela. Natjecanje se održava u 4 kategorije: tradicionalno bacanje preko ramena, u kojem natjecatelj ima pravo na 3 bacanja; slobodni stil, u kojem natjecatelji imaju slobodu kreativnog bacanja i koreografije; momčadsko bacanje, u kojem momčad od 3 igrača skuplja bodove te juniorsko natjecanje za mlađe od 12 godina.

Mobilni telefoni koji se koriste u bacanju moraju biti teži od 220g, a u nekim sponzorskim natjecanjima se mogu koristiti telefoni jednog proizvođača ili čak isključivo jednog modela telefona.

Prvo međunarodno natjecanje održano je u lipnju 2004. u gradu Trondheimu u Norveškoj, a prvo zimsko natjecanje u veljači 2005. u Švicarskoj. U Velikoj Britaniji natjecanja se od 2006. održavaju jednom godišnje u sklopu raznih manifestacija koje organiziraju ekološke udruge. Na posljednjem takvom natjecanju Jeremy Gallop je postavio novi svjetski rekord od 89,10 metara.

Bacači mobitela godišnja natjecanja još održavaju i u Španjolskoj te SAD-u, gdje je ovaj sport postao pravi hit.
Natjecanja često podržavaju i proizvođači mobilnih telefona te udruge koje se bave recikliranjem otpada i očuvanjem okoliša.



Freestyling Canoeing

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjErjDAKcrHd3vUMvCBcYopu_ej7bIXrz-O76wR5ah7VQpYrBRIptid3rYME_2SUizcoqMBRFVY_wvzFIiWHhmYg-axNjKGeQORGtN8O_mXpQNiz9d1trbL6xcS4XngECitMoO-OsciwWs/s400/Tandem.jpg

Američki Freestyle kanu je umjetnost veslanja na mirnoj vodi uz savršenu kontrolu pokreta.



Cheese Rolling, England

Stanovnici Gloucestera u Engleskoj, svake se godine okupljaju i kotrljaju kolut sira niz brdo a onda trče za njim.

Pobjednik uzima sir i nosi ga kući.

http://matadornetwork.com/wp-content/uploads/2011/05/20100913-oddsport2-600x459.jpg



Šahovsko boksanje (Chessboxing)

Neobična disciplina testira igračev intelekt, ali i mišiće. Nakon što u ringu odigraju partiju šaha, slijedi boksanje do pobjede. Pobjednik je onaj koji prvi dođe do šah-mata ili knockouta.

http://matadornetwork.com/wp-content/uploads/2011/05/20100913-oddsport7-600x337.jpg

Nizozemac Hubert Van Melick pobijedio je Patricka Teehana šah-matom u teškoj sportskoj disciplini - šahovskom boksanju.

Ovaj alternativni sport sastoji se od zahtjevnih rundi šaha i boksa. Naizmence se igra šest rundi šaha, te pet rundi boksanja.

Nakon svake runde boksa u ring se unosi šahovska ploča te igrači igraju četiri minute prije iduće runde boksa.

Pobjednik je onaj koji prvi dođe do šah-mata ili nokauta.

Kako runde odmiču, igrači su sve umorniji, pa opada njihova fizička i psihička snaga potrebne za obje discipline.

Iako sumnjamo da ćemo ovu disciplinu uskoro vidjeti na Olimpijskim igrama, bar je zabavna gledateljima.




Hrvanje nožnim prstima (Toe Wrestling)

Prvo Svjetsko prvenstvo u hrvanju nožnim prstima održalo se u Derbyshireu, a prilikom tog je turnira novoosnovana Svjetska asocijacija za hrvanje nožnim prstima najavila da će se boriti da uspiju ovaj sport promaknuti u olimpijski.

Kao u "normalnom" hrvanju, cilj je i u ovom sportu oboriti protivnika na zemlju te ga izbaciti s linije terena.

Sport svoje korijene vuče iz 1976. godine kada su redoviti posjetitelji puba u Derbyshireu pokušali osmisliti igru u kojoj bi Britanci dominirali.

http://matadornetwork.com/wp-content/uploads/2011/05/20100913-oddsport8-600x449.jpg


Nošenje žene (Wife-carrying contest)

Finci možda nisu reprezentativni primjer povijesnih Vikinga, no natjecanje u nošenju žena koje svake godine održavaju podsjeća na njihova atletska natjecanja, a navodno ima veze i s običajem otimanja žena iz obližnjih sela.


U Njemačkoj je završeno drugo natjecanje u nošenju žena. Pobjednici su studenti Nadin Ogiermann i Yassin Grothaus s vremenom od jedne minute i 12 sekundi za cijelu stazu dugačku 253 metra.

Iako će dvoje studenata otići na Svjetsko prvenstvo u nošenju žena u Finsku koje se održava svake godine u srpnju, Estonci Margo Uusorg i Birgit Ulricht i dalje drže svjetski rekord od 55 i pol sekundi, koliko im je trebalo da pretrče stazu prije dvije godine. Yassin Grothaus sljedeći će put nositi Nadin Ogiermann u Sonkajarviju u Finskoj, a ona dotad ne smije smršaviti i imati manje od 49 kilograma, što je uvjet za sudjelovanje.

Kao i u Njemačkoj, par će morati proći dvije prepreke na suhom i jednu vodenu prepreku na stazi iste dužine. Da se radi o muškom natjecanju, vidljivo je i po nagradi. Ako pobijede, dobit će piva onoliko koliko je žena teška.

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, nošenje žena je sport. Nastao je u Finskoj, a navodno je bio inspiriran povijesnim pričama o krađi žena iz susjednog sela i utrci razbojnika s teškim vrećama na ramenima da bi postali vojnici. Finci su i inače poznati po čudnim natjecanjima, poput bacanja mobitela u dalj ili tko će dulje izdržati u sauni.




Top 10 Weirdest Ex-Olympic Sports








-->



Objavi komentar Blogger

 
Top