Korowai, koji se nazivaju Kolufo, su pleme koje se nalazi na otoku Papua u zapadnom dijelu Nove Gvineje. Do 1970, nisu bili svjesni postojanja ljudi osim sebe. Stanovnici plemena Korowai vrsni su penjači koji kuće grade na visokim stablima. Njihovi domovi su na visini od nekih osam metara pa sve do dvadesetak metara. Grade kuće na stablima kako bi se obranili od kojekakvih životinja, drugih plemena i duhova, (vjeruju da kada padne noc pojavljuju se duhovi, zato su sigurniji na stablu….).



Kuće su ispunjene kosturima raznih životinja iz džungle. Što više kostura i lubanja – to je cjenjenija kuća jer pokazuje lovačko umijeće.
Hrane se ribom, svinjama i ostalim sitnim divljačima koje muškarci ulove pomoću luka i strijele, te plodovima i biljkama koje žene sakupe u šumi.

Glavna hrana im je sago palma koju žene obrađuju kako bi posebnom procedurom iz nje izvukle škrob. Žene najprije satima lupaju po unutrašnjosti stabla nakon što muškarci ogole njegovu koru, sve dok se ne usitni u piljevinu. Zatim od sago lišća izrađuju neku vrstu cjedila te piljevinu zajedno sa vodom filtriraju kroz cjedilo. Kroz filter prođe samo tekućina puna škroba. Nakon par filtera ostane samo škrob i vlakna sage. Nakon što smjesa odstoji par sata pretvara se u ukrućenu smjesu koja se nekoliko dana suši. Kad se osuši pretvara se u brašno.



Također od sago palme izrađuju se i mnoge druge stvari: žene od vlakana suknje a muškarci od kore grade podove u kućama te lišće za krovove i zidove. Zrelost palme procjenjuju prema dobi djeteta jer ne poznaju brojanje tjedana,mjeseca,godina. Pri sadnji pamti se koje se dijete zadnje rodilo a kad ono dođe u pubertetsku dob palma je zrela.

Korowai pleme i dan danas prakticira kanabalizam. Kanibalizam je ritualan, ubijaju i jedu članove plemena koji su bili osuđeni za vračanje.
Nošnja im je skromna. Žene nose suknjice od trava, a muskarci samo malo minijaturno pokrivalo koje im pokriva spolovilo, djeca su uglavnom naga. Kod ukrasavanja muškarci se ukrašavaju sa perjem rajskih ptica, ogrlicom od pseih zuba i ratnickim bojama…

Žene se ukrašavaju bijelim točkicama po tijelu sa ogrlicom od crvenih perlica.To im sluzi za pobjedu nad nekim plemenom ili kada se“ udaju“. Vjenčanje se održi tijekom jednogodišnjeg okupljanja susjednih plemena kada se zabavljaju i trguju. Žene se jos mažu blato, koje nakon nekoga vremena pobjeli..
To se radi kada oplakuju umrloga člana u Plemenu…
Pošto noću ne izlaze, vodu piju samo danju.
Keramičke posude ne izrađuju, pa bolestan član plemena koji ne može sići sa stabla umire zbog nedostatka vode.








Objavi komentar Blogger

 
Top