Otkako je vijest o čudnovatoj ružičastoj sluzi koja se miješa u mesne prerađevine u nekim dijelovima svijeta odjeknula poput eksplozije, trebalo bi propitati postoji li još neobičnih, čak i gadljivih dodataka koji se na redovnoj bazi miješanju s našim prehrambenim artiklima.
Vosak tropskih buba u slatkišima
Šelak je vrsta prirodne smole koja se dobiva od voska tropskih buba. To su doslovce izlučevine kukaca, a prerađene se koriste u proizvodima za održavanje sjaja drvenog namještaja. No osim na namještaju šelak možemo pronaći i u mnogim slatkišima, posebice u onima koji imaju lijepu sjajnu glazuru. Ta je glazura često napravljena upravo od voska tropskih kukaca. Osim u slatkišima često ga možemo naći i na jabukama. Kada sljedeći put u trgovine vidite lijepu sjajnu jabuku na polici, upitajte se što je čini tako sjajnom.
Ulje ovčje vune
Većina žvakaćih guma sadrži jedan neprivlačan sastojak-lanolin. Lanolin proizvode ovce u svojoj vuni, a u prehrambenoj industriji se koristi za omekšavanje hrane, a na popisu sastojaka ga možete naći pod imenom 'gumna baza' ili 'baza gume'. Koristi se i u cijelom nizu kozmetičkih proizvoda od krema za lice do spreja za kosu, piše Fox News.
Komadići drveta u žitnim pahuljicama
Celuloza koja se koristi u prehrambenoj industriji dobiva se od drveta ili pamuka čiji se komadići miješaju u neke prehrambene artikle kako bi ih zgusnuli bez dodavanja ekstra kalorija ili masnoća. Najčešće se koriste u žitnim pahuljicama.
Riblji mjehuri u pivu
Obožavateljima pive ovaj se podatak možda neće svidjeti. Naime, u većini pivovara koriste se riblji mjehuri koji se miješaju s kvascem kako bi piva bila što bistrija, možda vam, poslijepodnevna pivica više neće baš tako fino 'sjesti'.
Kako biste izbjegli sve ove neprimamljive aditive, stručnjaci preporučuju korištenje organskih proizvoda, no i sami priznaju kako se i u nekim organskim proizvodima nalaze ovi ili slični dodaci.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Objavi komentar Blogger Facebook