Kuber Pidi (engl. Coober Pedy) je grad u sjevernom dijelu australske savezne države Južna Australija. Nalazi oko 800 kilometara sjeverno od Adelejda. U gradu živi oko 2.000 stanovnika, a zbog klimatskih uvjeta većina građevina nalazi ispod zemlje. Grad je osnovan 1915. nakon otkrića bogatih nalazišta opala, koja su najveća u svijetu.

http://www.delsjourney.com/images/news/maps/maps_oz/Oz_Map_-_02-03-25_-_Port_Douglas.gif


Kuber Pidi se zbog toga naziva "svjetskom prijestolnicom opala". Klima ovih prostora je pustinjska s izuzetno visokim dnevnim temperaturama koje često dostižu 40 ° S. Većina stanovnika zaposlena je u rudnicima opala, koji predstavljaju osnovicu razvoja grada.

Underground Home

Ono što je malo poznato u ostatku svijeta je to da stanovnici ovog gradića najviše vole živjeti pod zemljom.

Opal Mine, Coober Pedy, SA

Ova tradicija stara je preko sto godina. Još 1900., kada su prvi rudari došli u ovaj kraj nastanili su se u spiljama na obroncima brda. Temperature tijekom ljeta su u ovom kraju nepodnošljive, tako da većina 'gradi' i podzemne kuće koje koštaju gotovo jednako kao i domovi na površini.

Coober Pedy Underground Home

Podzemne kuće zbog debljine zidova imaju konstantno ugodnu temperaturu tijekom ljeta kada se na površini ne može preživjeti bez klime. No tijekom zime je obrnuto.

Jedna od najvećih atrakcija ovog gradića su podzemne crkve.

Living Underground, Coober Pedy, SA
SA - 039 - 07 NOV 06 - COOBER PEDY - old timers mine underground home 03

Objavi komentar Blogger

 
Top