Najveće vulkansko jezero na svijetu

Najveće vulkansko jezero na svijetu smjestilo se u Indoneziji, zemlji koja ima preko 120 aktivnih vulkana što je više od svih drugih zemalja na svijetu. U ovoj se egzotičnoj zemlji prekrasnih krajolika i zanimljivih kultura, na otoku Sumatra smjestilo jezero Toba koje je nastalo nakon erupcije divovskog vulkana prije 75.000 godina.

Jezero nastalo erupcijom supervulkana

Jezero Toba, najveće jezero u Indoneziji kao i najveće vulkansko jezero na svijetu, duboko je 505 metara i leži okruženo visokim planinama 900 metara iznad razine mora. Jezero je dugo 100, a široko 30 kilometara. Nevjerojatna je činjenica da se cijelo jezero, unatoč svojoj iznimnoj veličini, nalazi u krateru ogromnog supervulkana čija je snaga prilikom erupcije bila strahovito snažna. Posljedice ove najjače poznate erupcije vulkana na zemlji u zadnjih 25 milijuna godina, odrazile su se i na klimu tog vremena.





Otok Samosir na jezeru Toba

Na jezeru Toba nalazi se otok Samosir, nastao kada i jezero, površine nevjerojatnih 630 kvadratnih kilometara! Peti je po veličini otok na jezeru na svijetu. Na samom se otoku Samosir nalaze dva manja jezera, kao i kristalno bistri vodopadi. Mostom je povezan s kopnom.

Na otoku Samosir nalazi se kulturni centar naroda Batak. Procjenjuje se da na otoku danas živi oko 120.000 ljudi, većinom pripadnika ovog izrazito prijateljski nastrojenog plemena, čijih pripadnika u okolnim krajevima ima oko 1,5 milijun. Većinom žive u tradicionalnim drvenim kućama u malim selima. Kao suvenir možete kupiti neku od njihovih rukotvorina.


Tradicionalne kuće naroda Batak

Otok Samosir je popularno turističko odredište zbog svoje neobične povijesti, prekrasne prirode i brojnih vidikovaca. Većina se turističkih odmarališta smjestila na otoku u malom gradu Tuk Tuk do kojeg se može doći trajektom iz grada Parapata na obali jezera Toba.

Ambarita, staro kraljevsko selo

Među turistima je najpopularnije odredište na otoku Samosir staro selo naroda Batak, Ambarita, smješteno u blizini grada Tuk Tuk. Ovdje možete vidjeti kamene stolice koje su za sastanke koristili stari kraljevi, kao i kamene blokove korištene za mučenja i smaknuća neprijatelja.


Ambarita na otoku Samosir

U blizini grada Tuk Tuk je i selo Tomok u kojem možete vidjeti stare grobnice naroda Batak, nakon što se probijete kroz bezbrojne suvenirnice koje okružuju ovo drevno mjesto.


Staro groblje u selu Tomok

Tržnica u Tomoku

Izvori vrele vode na Sumatri

Nasuprot grada Tuk Tuk, kada prijeđete jezero Toba i vratite se na otok Sumatru, naći ćete brojne izvore vruće vode. O vulkanskoj aktivnosti koja i dalje skrivena vreba iz dubine zemlje, na ovom mjestu svjedoči iznimno vruća voda kao i neugodni miris sumpora koji se oko izvora širi. Ako zanemarite mirise ovo je vrlo zanimljivo mjesto za posjetiti.

Obilazak jezera Toba na Sumatri

Za obilazak jezera Toba postoje organizirani izleti brodom. Zanimljiva je opcija i unajmiti motor i obići krug oko jezera i po otoku Samosir te pritom posjetiti i neka od šarmantnih tradicionalnih sela smještenih uz jezero, vidjeti brojne stare crkve i uživati u prekrasnom vulkanskom krajoliku. Iz grada Tele na obali jezera Toba pruža se najljepši pogled na jezero kao i na otok Samosir.




Iako je jezero Toba dugi niz godina poznato turističko odredište ono je i dalje netaknuto čudo prirode. Hladna bistra voda jezera, doslovno vreli gejziri u njegovoj okolici, opuštena i vrlo prijateljska atmosfera koja vlada među pripadnicima naroda Batak samo su neke od stvari koje privlače turiste iz cijelog svijeta na čarobni otok Sumatru.






Objavi komentar Blogger

 
Top