Nazvali su ga "pravi milioner s ulice" nakon što je postao prva osoba koja je osvojila milion dolara (50 miliona rupija) u indijskoj verziji showa "Ko želi biti milioner".



Sushila Kumara tako su nazvali jer priča mu se donekle poklopila s onom glavnog lika iz popularnog filma Dannyja Boylea. Ali godinu dana nakon što je osvojio milion dolara, život bivšeg činovnika u državnoj službi, malo se toga promijenila.

Jedna prvih Sushilovih investicija bila je kupnja generatora od 500 dolara.

"Ovdje često nemamo struju. Ponekad i po četiri sata dnevno. Ranije nisam mogao gledati vijesti i svoje omiljene serije, ali sada to više nije problem", rekao je Sushil za BBC.

Prije sudjelovanja u kvizu, činovnik iz Bihara, jedne od najsiromašnijih indijskih država, zarađivao je malo više od 100 dolara mjesečno, a nakon što je tačno odgovorio na svih 13 pitanja, zaradio je iznos za koji bi, uz ovu mjesečnu zaradu, morao raditi 800 godina, piše Index.

Druga njegova investicija bila je tablet, a prošlog je tjedna kupio i moped, iako ima dovoljno novca da kupi nekoliko najmodernijih sportskih automobila. Na pitanje zašto ne troši više, Kumar ima jednostavan odgovor: "Polako, ja novac trošim oprezno ".

Naime, od osvojenog iznosa dosad je potrošio 200 hiljada dolara, a najveći dio novca potrošio je na zemljište na kojem gradi kuću s devet soba u kojoj će živjeti cijela njegova porodica (on i njegova supruga, njegovi roditelji, četiri brata, četiri snahe i jedno dijete) jer dosad su živjeli u četverosobnom stanu.

"Pošto živimo u malom gradu, naši ekonomski problemi sada su u potpunosti riješeni", rekao je novinarima i dodao da su ranije mogli priuštiti samo pola litra mlijeka dnevno dok sada kupuju čak tri litre.

Od novca je otplatio dugove, kupio malo nakita za svoju suprugu, a ostatak položio u banku. Dao je otkaz, a slobodno vrijeme koristi gledajući omiljene dokumentarne serije i čitajući knjige.

"Jednog bih dana volio predavati psihologiju i imati vlastitu knjižnicu", rekao je Sushil o svojim budućim planovima. On i njegova supruga Seema, s kojom se vjenčao nekoliko mjeseci prije sudjelovanja u kvizu, čekaju prvo dijete. "Naša će djeca odrastati u normalnim uslovima i imat će odlično obrazovanje", rekla je njegova supruga.


Objavi komentar Blogger

 
Top