Hollywood je poznat po izvanrednim i fantastičnim filmovima koji su postali popularni zbog dobre radnje, ali i glumaca koji su te filmove učinili još popularnijim. Ovo je top lista 10 najpoznatijih glumica svih vremena.

Audrey Hepburn



Audrey Hepburn, rođena 4. svibnja 1929. godine u Bruxellesu u Belgiji, jedna je od najpoznatijih filmskih i kazališnih glumica u povijesti. Godine 1953. za ulogu u filmu Praznik u Rimu osvojila je nagradu Oscar. Umrla je 20. siječnja 1993. godine od raka slijepog crijeva.




Meryl Streep



Mary Louise Streep, poznatija kao Meryl Streep, rođena je 22. lipnja 1949. godine u New Jerseyu. Svoju prvu ulogu na malim ekranima odigrala je u filmu Julia. Za nagradu Oscar bila je nominirana 17 puta, a osvojila tri, za nagradu Golden Globe 26 nominacija od kojih je osvojila osam. Od sveukupno 215 nominacija osvojila je 97 nagrada.



Grace Kelly



Grace Patricia Kelly bila je američka glumica i monegaška princeza. Za princa Rainiera III udala se u travnju 1956. godine. Filmska zvijezda je postala nakon filma Mogambo za kojeg je osvojila Golden Globe nagradu te nominaciju za nagradu Oscar. Drugu nominaciju za nagradu Oscar dobila je i osvojila 1954. godine za ulogu u filmu Provincijalka. Rođena je 12. studenog 1929., a umrla 14. rujna 1982. godine u prometnoj nesreći.




Bette Davis



Ruth Elizabeth "Bette" Davis (5. travnja 1908. - 6. listopada 1989.) bila je filmska, televizijska i kazališna glumica. Nagradu Oscar osvojila je za filmove Jezebel i Opasna. Bette Davis je prva žena kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta.




Julie Andrews


Julia Elizabeth Wells Andrews oscarom nagrađena engleska glumica i pjevačica najpoznatija po ulozi Mary Popins u istoimenom filmu te filmu Moje pjesme, moji snovi. Godine 1999. dobila je od kraljice Elizabete II. odlikovannje Dame of the british Empire. Nakon operacije grla 1997. godine oštećen joj je glas. ROđena je 1. listopada 1935. godine.





Elizabeth Taylor



Elizabeth Rosemond Taylor (Hampstead, London, 27. veljače 1932 - Los Angeles, 23. ožujka 2011.) britansko - američka glumica i dobitnica dva Oscara. Udavala se čak sedam puta, ima dva sina i dvije kćeri. Nagradu za životno djelo dobila je 1997., a naslov Dame Britanskog carstva 2000. godine.





Katharine Hepburn


Katharine Houghton Hepburn (12. svibnja 1907. - 29. lipnja 2003.) američka filmska, kazališna i televizijska glumica poznata je po svojoj neovisnosti i otmjenosti. Najveća ženska zvijezda s najviše osvojenih Oscara. Njezin najpoznatiji film bio je Afrička kraljica za koji je primila petu nominaciju za nagradu Oscar. Umrla je prirodnom smrću u obiteljskoj kući u Fenwicku.





Ingrid Bergman


Ingrid Bergman - švedska glumica i trostruka dobitnica Oscara. Najpoznatija je po ulozi Ilse Lund u filmu Casablanca. Umrla je 29. kolovoza 1982. godine na svoj 67. rođendan u Londonu, nakon duge bitke s rakom dojke. Oscara je dobila za uloge u filmovima Plinsko svijetlo, Anastasia i Ubojstvo u Orient Expressu.





Greta Garbo


Greta Lovisa Gustafsson, poznatija kao Greta Garbo švedska je glumica poznata po filmovima Anna Karenina, Camille, Kraljica Kristina, Grand Hotel i mnogi drugi. Nakon neuspjeha u filmu Žena s dva lica, 1941. godine, Greta Garbo povukla se iz svijeta filma. Specijalnim Oscarom nagrađena je 1953. godine za doprinos filmskoj umjetnosti.





Ava Gardner


Ava Lavinia Gardner - američka glumica rođena 24. prosinca 1922. godine. Svoju prvu značajnu ulogu odigrala je u filmu Ubojice. Za ulogu u filmu Mogambo bila je nominirana za nagradu Oscar. Bila je druga žena Franka Sinatre.




Objavi komentar Blogger

 
Top