Rudnik soli Wieliczka u Poljskoj

Jeste li nekada poželjeli u stilu Jules Verna otputovati u središte zemlje? Neobično i prilično avanturističko putovanje u rudnik soli moglo bi vam to i omogućiti! Zašto ne?

U blizini Krakova, u gradu Wieliczka smjestila se jedna od najstarijih tvrtki na svijetu. Radi se o rudniku soli u kojem se stolna sol proizvodila od 13. stoljeća pa sve do 2007. godine! Rudnik je postao pravi podzemni grad izrezan u stijeni od soli. Vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je stijena od soli u raznim nijansama sive boje, a ne bijela kako bi očekivali!

Crkva 200 metara ispod zemlje

U rudniku se nalazi i u potpunosti od soli napravljena kapela blažene Kinge, za koju se govori da ima najbolju akustiku od bilo koje građevine u Europi. Uz to ova je kapela najveća podzemna crkva na svijetu, smještena na dubini od 200 metara. Uz brojne drevne skulpture od soli ovdje možete naći i djela mnogih suvremenih umjetnika.


Kapela blažene Kinge





Legenda o otkriću rudnika

Prema poljskoj legendi za otkriće rudnika u 13. stoljeću zaslužna je kraljica Kinga, kći hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV i žena poljskog kralja Boleslawa Skromnog. Kraljica je svoj zaručnički prsten bacila u mađarski rudnik soli nakon čega ga je rudar pronašao u Wieliczki. Danas u rudniku u odaji Janowice možete pogledati skulpure od soli koje predstavljaju rudara koji u grumenu soli vraća prsten kraljici Kingi. Sveta Kinga je postala zaštitnica rudara u rudniku soli.


Rudar vraća prsten kraljici


Sveta Kinga, zaštitinica rudara

U sklopu rudnika, zahvaljujući ljekovitim sojstvima soli smjestio se privatni rehabilitacijski centar, kao i wellness kompleks. U ovom rudniku čak postoje i prostorije prilagođene za vjenčanje kao i za druge proslave. Možete posjetiti i muzej rudarstva u kojem je izložena rudarska oprema od srednjeg vijeka do danas.



Sol je dugo bila najvažniji mineral u Poljskoj i prema zakonu bila je u vlasništvu vladara. Prihodi od prodaje soli u prošlosti su punili više od trećine državne riznice. Ovaj je rudnik doživio svoje zlatno doba u 16. i 17. stoljeću, kada je u njemu radilo oko 2.000 rudara. Ratovi i prirodne katastrofe u drugoj polovici 17. stoljeća doveli su do toga da je zanemarena sigurnost u rudniku i on je počeo propadati. Od 18. do 20. stoljeća proizvodnja soli je modernizirana zahvaljujući parnim i kasnije električnim strojevima. 1978. godine ovaj je rudnik soli upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Put u središte zemlje na poljski način

Rudnik soli Wieliczka ima devet katova, dolazi do dubine od 327 metara i dug je preko 300 kilometara! Dio rudnika otvoren za turistički obilazak dug je 3,5 kilometara i prolazi najljepše i najznamenitije dijelove rudnika.

Nakon što se spustite niz dugačko drveno stepenište (ovdje kreće vaše Putovanja u središte zemlje) moći ćete obići brojne rudarske hodnike, nekoliko manjih kapela, brojne oltare, skulpture, mitske figure izrezbarene u davnoj prošlosti, kao i veliko slano jezero na dubini od 135 metara (idealna scenografija za Tolkienove Gospodare prstenova). Na površinu će vas vratiti dizalo.






Obilazak rudnika koji traje oko tri sata dozvoljen je samo uz stručnog vodiča. Svake godine ovaj zanimljivi rudnik posjeti preko 1,2 milijuna posjetitelja, od kojih i mnoge svjetski poznate osobe. Turisti u rudnik dolaze od sredine 19. stoljeća. Neki od posjetitelja komentirali su da je ovaj rudnik soli jednako veličanstven kao i piramide u Egiptu! U svakom slučaju, vrijedno mjesto o čijoj posjeti treba razmisliti! Autor: SvjetskiPutnik.hr

Objavi komentar Blogger

 
Top