Radnik jedne talionice u Velikoj Britaniji prije šest godina je ostao bez desne podlaktice u nesreći u fabrici. Danas ima novu, metalnu ruku zbog koje se osjeća poput Terminatora.

VIDEO: 'Terminator' ruka koja mu je promijenila život



Nigel Ackland (53) nosi vještačku ruku napravljenu od karbonskih vlakana čije mehaničke dijelove pokreće pokretima iz nadlaktice. Radi se o vrhunskoj protezi bebionic3, koja je kombinacija aluminijuma i karbonskih vlakana te ima pokrete identične pravoj ljudskoj ruci, prenosi Business Insider.


Ackland se vratio na posao u istoj firmi, u međuvremenu, no donedavno je imao velikih problema s obavljanjem posla zbog neadekvatnih proteza. Nova mehaničko-električna ruka ne samo da mu je vratila osnovne funkcije ruke, već mu je i znatno popravila raspoloženje.

'Ta me robotska ruka posve iznenadila, mogao bih samo sjediti i posmatrati je po cijele dane. Osjećam se kao Terminator', rekao je Ackland. 'Kad izgubite dio sebe to vas može odvesti na mračna mjesta - prava je šteta što bebionic3 nije dostupan svima, jer predstavlja sasvim novu kvalitetu života', zaključio je.

Svoju robotsku ruku Ackland je dobio od firme RSLSteeper, koja se bavi izradom robotičkih proteza i koja ima podružnice u Velikoj Britaniji i SAD-u. U priloženom videu pogledajte što sve Ackland može sa svojom 'Terminator' rukom.

Objavi komentar Blogger

 
Top