Ukoliko ste planirali posjetiti neka od odredišta s našeg sljedećeg popisa, morat ćete se požuriti. Njima, naime, prijeti nestanak pa ih uskoro više neće biti, piše oe24.at.

1. Antarktik


antarctic_panorama

Ogromne se ledene stijene i sante brzo tope, a razina vode rapidno raste. Ljudi i životinje stoga gube životni prostor i prisiljeni su otići odatle.



2. Venecija


Venezia

Fenomen 'acqua alta' još više povećava razinu mora u 'Vodenom gradu', stoga je njegova egzistencija dovedena u pitanje.



3. Bajkalsko jezero


baikal lake landscape

Industrijalizacija, prenaseljenost i pretjeran izlov ribe povećavaju neravnotežu u ovom jezeru, kojemu prijeti nestanak.



4. Mrtvo more


Dead Sea

Samo je pitanje vremena kad će se Mrtvo more pretvoriti u golemu pustinju soli. Sve veća potrošnja morske vode uzrok je što razina ovoga mora svake godine opadne za otprilike jedan metar.



5. Maldivi


Global warming won't submerge Maldives

Ovo atolsko otočje nije više od jednog metra. Pitanje je vremena kad će ga ocean preplaviti i zbrisati s lica Zemlje.



6. Veliki koraljni greben


Great Barrier Reef

Ukoliko želite izbliza doživjeti podmorski svijet Velikog koraljnoga grebena morat ćete požuriti. Ovaj se australski raj za ronioce bori za opstanak. Već je pet posto koraljnih grebena teško oštećeno.



7. Kilimandžaro


Kilimanjaro

Vrh je ove planine već 12.000 godina prekriven snijegom. Međutim, obzirom na konstantni rast temperatura, ovom vrhu prijeti trajno otapanje i od snježnog bi vrha mogla ostati tek uspomena.



8. Amazona


Lonely trees, floating village of Belen - Iquitos, Amazon River, Peru

Baš kao što amazonskoj prašumi prijeti nestanak, tako je i sama rijeka Amazona u opasnosti zbog konstantne industrijalizacije i promjene klime.



9. Otočje Hallig u Sjevernom moru


Halligen, Germany

I do 50 puta godišnje na ovom otočju bjesne oluje, pa je jedno od najvećih svjetskih močvarnih područja u opasnosti od nestajanja.

10. Nacionalni park Everglades Everglades Sunset Deseci ugroženih biljnih i životinjskih vrsta žive u ovom parku. Najveći je to park suptropske divljine u SAD-u. Poplave i oluje, ali i rastuća urbanizacija, prijete livadama i močvarama, a mogle bi dovesti i do potpunog uništenja.

Objavi komentar Blogger

 
Top