Džeksonov film “Hobit” zasnovan na istoimenoj Tolkinovoj knjizi donosi Novom Zelandu horde turista koji obilaza lokacije na kojima je film sniman. Posljednja atrakcija u nizu je “Hobitova kuća”.



Kuću je dizajnirao arhitekta Piter Arčer i prepoznatljiva je po kružnim ulaznim vratima. Upravo je kroz ta vrata reditelj Piter Džekson izašao i zakoračio na binu tokom svečane premijere prvog dijela filmske trilogije.



Kameno zdanje obraslo travom i niskim rastinjem ispunjeno je originalnim predmetima koje su poklonili Tolkinovi fanovi iz cijelog svijeta, ali i ličnim stvarima ovog pisca, poznatog po trilogiji “Gospodar prstenova”.



Tople drvene grede koje se nadvijaju iznad masivnog kamina dominiraju kućom, baš kao što je Tolkin pisao u svojim knjigama. Upravo se dio originalnih rukopisa pisca čuva u ovoj malenoj kući.



Kako sve veći broj Tolkinovih, ali i Džeksonovih fanova posjećuje Novi Zeland, Džekson je odlučio da kuću pretvori u muzej, pa je tako “Hobitova kuća” postala još jedna važna stavka u turističkim vodičima.



“Hobit” je jedan od Toliknovih romana pisanih o zamišljenoj Srednjoj zemlji. Knjiga je završena 1936. godine da bi se prvo izdanje pojavilo u prodaji godinu dana kasnije. Iako je prvo pisana kao knjiga namijenjena djeci, ubrzo je prerasla okvire literature za najmlađe, postajući sa “Gospodarom prstenova” jedan od fenomena dvadesetog vijeka.








Objavi komentar Blogger

 
Top