Nijedna škola nije tako prestižna, skupa i nema tako dobre veze kao "Institut L Rozej", koji se nalazi u blizini Rola kod Ženevskog jezera.



Mnogi moćni i bogati ljudi su se školovali u poznatim švajcarskim internatima, a i svoju djecu su slali u te iste škole.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un je navodno pohađao Međunarodnu školu u Bernu, a danska kraljevska porodica je išla u “Collège Alpin International Beau Soleil”.



Ali nijedna švajcarska škola nije tako prestižna, skupa i nema tako dobre veze kao “Institut L Rozej”, koji se nalazi u blizini Rola kod Ženevskog jezera.

Osnovana 1880. godine, poznata i kao “škola kraljeva”, smatra se za najskuplju privatnu školu na svijetu, u kojoj godišnja školarina iznosi 133.000 dolara.



Nevjerovatna lista bivših đaka ove škole uključuje kralja Španije Huana Karlosa, belgijskog kralja Alberta, princa Renijea od Monaka, posljednjeg egipatskog kralja Faud II, kao i djecu mnogih filmskih i muzičkih zvijezda i nasljednike poslovnih imperija.

Škola prima 380 učenika, a za vrijeme školovanja žive u internatu u sklopu kampusa. Nastava se održava na francuskom i engleskom, a neki od sprotova kojima učenici mogu da se bave su jahanje, tenis, badminton i skijanje.

Pored regularnog nastavnog programa, vikendom se organizuju posjete muzejima i pozorištima širom Evrope, a sredinom oktobra učenici idu na humanitarna putovanja u Afriku ili Indiju.

U “L Rozeju” su ponosni na blisku globalnu mrežu učenika koji su završili ovu školu, a Međunarodno udruženje bivših rozejaca ima hiljade članova.








Objavi komentar Blogger

 
Top