1. The Potala Palace: Tibetska najveća monumentalna građevina



Smještena na Marpo Ri brijegu, 130 metara iznad Lhasa doline, Potala Palace diže se daljnjih 170 metara i najveća je monumentalna građevina u cijelom Tibetu. 637 g. car Songtsen Gampo odlučio je sagraditi palaču na ovom brdu, a građevina je stajala do sedamnaestog stoljeća, kada je ugrađena u temelje veće zgrade koja još uvijek stoji i danas. Izgradnja današnje palače započela je 1645. g. za vrijeme vladavine petog Dalaj Lame i do 1648 je Potrang Karpo, ili Bijela Palača, bila dovršena. Potrang Marpo, ili Crvena Palača, dodana je između 1690 i 1694; a nju je gradilo više od 7.000 radnika i 1.500 umjetnika i obrtnika. Potala palača bila je samo neznatno oštećena tijekom tibetanskog ustanka protiv kineske okupacije 1959. Za razliku od većine drugih tibetanskih vjerskih građevina, ona nije bila opljačkana od Crvenih gardista tijekom 1960-ih i 1970-ih.  Kao rezultat, sve kapele i njihovi predmeti su vrlo dobro sačuvani.



2. Mont Saint-Michel: srednjovjekovni dvorac na otočiću



Mont St Michel France se nalazi na kvazi-otoku na normandijskoj obali, u blizini Bretanje, iza vrijeme visoke plime je gotovo u cijelosti odvojen od kopna. Samo uski mostić, izgrađen u 1880-im čuva vezu s obalom. Čuvajte se: plima dolazi vrlo brzo - mnogi turisti su se utopili pokušavajući prijeći  pješčanu uvalu. Za razliku od drugih dvoraca u Francuskoj, koji su započeli svoj život kao obrambene građevine ili palače za odmor i razonodu, Mont St Michel imao je svoje početke kao samostan. Danas dvorac privlači više od četiri milijuna posjetitelja godišnje, daleko više nego većina dvoraca u Francuskoj i bio je korišten u brojnim filmovima, crtićima, pa čak i videoigrama.



3. Predjamski Grad: Integriran u spilju



Svaki grad u svijetu je jedinstven na neki način, ne postoje dva potpuno ista, ali ovaj - iako je prilično mali i skroman u usporedbi s nekim većim - vjerojatno je jedini u svijetu koji je integriran u pećinu, ustvari u drugi najveći spiljski sustav u Sloveniji. Njegovo ime, Predjamski Grad, doslovno znači "dvorac pred pećinom".

Dvorac nije sagrađen odjednom; prvi pisani zapisi postoje od 13. stoljeća, iako je prvi dio (lijevo krilo) vjerojatno sagrađeno u prvoj polovici 12. stoljeća. Srednji dio je dodan u renesansi, a desno krilo je izgrađeno oko 1570. Neke stvari su dodane i promijenjene i kasnije, ali od 1990 renoviranje grada je u tijeku, vraćajući ga u originalni izgled 16. stoljeća.



4. Neuschwanstein Castle: Zamak iz klasične bajke



Najpoznatiji od tri kraljevske palače sagrađene za Louisa II  Bavarskog, ponekad zvanog Ludi Kralj Ludwig, Neuschwanstein je kraljevska palača u njemačkim bavarskim Alpima. Gradnja je započeta 1869 , a dvorac je ostavljen nedovršen nakon smrti Louisa 1886. Dvorac je otjelovljenje romantizma 19. stoljeća. U bajkovitoj imitaciji srednjovjekovnog dvorca, Neuschwanstein je izgrađen s kulama i tornjevima, te je spektakularno smješten na najvišoj točki grebena iznad rijeke Pullat .

Gradnja dvorca je provedeno prema dobro osmišljenom planu. Dvorac je opremljen svim vrstama tehničkih pogodnosti koje su bile vrlo moderne, ako ne i revolucionarne u to vrijeme. Imao je tekuću vodu na svim etažama. Postojale su opremljene sanitarije s automatskim ispiranjem na svakom katu. Također grijanje toplim zrakom za cijelu zgradu. Američki turisti su već upoznati s Neuschwanstein, a Dvorac Trnoružice u Disneylandu izgrađen je po uzoru na njega.



5. Matsumoto Castle: Japanski najdojmljiviji dvorac 



Matsumoto Castle, lokalno poznatiji kao Matsumotojo, jedan je od najcjelovitijih i najljepših između japanskih originalnih dvoraca. To je također dobar primjer za takozvani "hirajiro", kaštel sagrađen na ravnici rađe nego na brdu ili planini. Matsumotojova glavna kula i manji, drugi toranj izgrađeni su od 1592 do 1614, a obje su bile dobro branjene, jer mir još nije bio u potpunosti osiguran u to vrijeme. Godine 1635, kada više nije bilo vojnih prijetnji, treći, slabo branjen toranj za gledanje mjeseca dodan je dvorcu.



6. Hunyad Castle: Draculin dvorac 



Sada u Hunedoara, u Rumunjskoj, Hunyad dvorac nekad je bio dio Kneževine Transilvanije, te se vjeruje da je u njemu Vlad III Wallachia (obično poznat kao Dracula) bio zatočenik punih 7 godina nakon što je bio detroniran 1462. Dvorac je relikvija Hunyadi dinastije. Izgrađen je u gotičkom stilu, ali ima barokne i renesansne arhitektonske elemente. To je velika i impozantna zgrada s visokim i različito obojenim krovovima, tornjevima  i s bezbroj prozora i balkona ukrašenih kamenim rezbarijama.



7. Malbork Castle: Najveći svjetski cigleni gotički dvorac 



Dvorac Malbork sagrađen je u Pruskoj po narudžbi Teutonskog reda kao Ordensburg. Red ga je nazvao Marienburg, doslovno "Marijin Dvorac". Grad koji je rastao oko njega je također nazvan Marienburg, ali od 1945 je ponovo, nakon 173 godine, dio Poljske i poznat kao Malbork. Dvorac je klasičan primjer srednjovjekovne tvrđave, te je najveći svjetski cigleni gotičke dvorac. UNESCO-vom popisu mjesta zaštićene svjetske baštine dvorac i njegov muzej su dodani u prosincu 1997.



8. Palacio da Pena: najstariji dvorac inspiriran europskim romantizmom 



Najstarija palača inspirirana europskim romantikom, Pena Nacionalna palača u Portugalu stoji na vrhu brda iznad grada Sintra, a na vedar dan može se lako vidjeti iz Lisabona. Prvo izgrađena u 15. stoljeću kao palača, kasnije je obnavljana i donirana crkvi kao samostan. Potres iz 1755 upropastio je većinu građevine, kupio ga je Princ Fernando i obnovio 1838. Stil palače je eklektičan spoj originalnih i naknadnih stilova, plus romanticizam, bavarska i mavarska arhitektura, plus engleski vrt.



9. Löwenburg Castle: Disneyland iz 18. stoljeća 



Unutar Wilhelmshöhe Hill parka koji je smješten na jednom kraju grada Kassela, stoji ono što se čini kao srednjovjekovni dvorac. Međutim, Löwenburg ili "Lion's Castle" je naređeno da se izgradi po grofu Wilhelmu IX od Hessen Kassela (1743 -1821), Walt Disneya njegove ere, tijekom perioda od osam godina između 1793 i 1801 kao romantična ruševina. Bio je pažljivo osmišljen od njegovog kraljevskog sudskog inspektora  Christopha Heinrich Jussowa koji je otišao u Englesku posebno da prouči engleske romantične ruševine i sastavi plan za grofov vrt ludosti. Danas znanstvenici smatraju ruševine dvorca Löwenburg kao jedan od najznačajnijih objekata svog stila, povrh toga što je jedna od prvih većih neo-gotičkih građevina u Njemačkoj.

10 Prague Castle: Najveći svjetski drevni dvorac



Jedan od najvećih dvoraca na svijetu, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveći antički dvorac, Praški dvorac je oko 570 metara dug i prosječno 130 m širok. Češki krunski dragulji su pohranjeni ovdje, a to je mjesto gdje su češki kraljevi, Sveti rimski carevi i predsjednici Čehoslovačke i Češke Republike imali svoje urede.
(oddee, croinfo.net)




Objavi komentar Blogger

 
Top