http://data2.merlinx.pl/GROM/GROM-539-1.jpg


Predjamski Grad je utvrđenje u Sloveniji, nedaleko od Postojne. Podignut je u XII veku na oštroj litici ispred pećine (jame) po čemu je dobio ime. Najpoznatiji vladar tvrđave bio je Erazmo Jamski, koji je dugo odolevao opsadi, dok na kraju nije ubijen iz katapulta, nakon što ga je sluga izdao. Utvrda je danas obnovljena i otvorena kao muzej sa figurama koje dočaravaju život u srednjevekovnom zamku. U avgustu svake godine se na prostoru ispred tvrđave odigrava Erazmov viteški turnir koji okuplja moderne vitezove iz Slovenije i sveta.



Predjamski zamak sa nalazi ispod sela Predjama. Udaljen je 10 km severozapadno od Postojne odnosno 55 km jugozapadno Ljubljane.

Pretpostavlja se da je zamak na ulazu u pećinu podignut još u XII veku, pošto je najranije pominjanje utvrde datirano u 1202. godinu. Sledeći pomen tvrđave datiran je u 1274. godinu kada su gradom upravljale velikaši Jamski, kao vazali biskupa Akvileje. Porodica koja je upravljala gradom i po njemu dobila ime Jamski vodila je poreklo od porodice vitezova iz Linca koji su služili grofove Goričke. Zamak je tokom XIII i XIV veka postao ozloglašen kao skrovište hajduka koji su presretali trgovce u tom kraju koji je bio čuven po drumskim razbojnicima zbog čega su tadašnji hroničari bili ubeđeni da u tamošnjim šumama obitava sam đavo sa svojim stadima.









Objavi komentar Blogger

 
Top