http://cornwallattractions.com/communities/9/004/007/974/489/images/4533831378.jpg

Na jugozapadnom rtu Engleske Cornwall smješten je Eden projekt koji je otvoren za javnost. Ovaj projekt je zajedno s kupolom i kotačem u Londonu, jedan od najvećih britanskih tisućljetnih projekata. Na otvorenom prostoru od 15 ha uređeni su moderni vrtovi Edena koji predstavljaju različite klimatske zone u svijetu.

http://www.eden-happenings.co.uk/images/images/biome-eve-b-8270003.jpg

Čelična konstrukcija velike kupole je razvijena na osnovi kupole londonskog Metroa te je cijela kupola povezana zajedno pomoću čvorova.  Od službenog otvaranja u ožujku 2001. tisuće posjetitelja uživaju ​​u vrtovima svaki dan. Edenski vrt je prozvan osmim svjetskim čudom od strane britanskog tiska.

OPIS KOMPLEKSA
Kompleks se sastoji od nekoliko dijelova te postoje četiri glavne zgrade. Ulaz za posjetitelje centra nalazi se na vrhu glinene jame gdje su smještene suvenirnice, restorani i izložbeni prostor. Ova zgrada je dovršena i otvorena za javnost oko godinu dana prije otvaranje ostatka kompleksa. Oko pola milijuna ljudi posjetilo je Eden izgradnju tijekom svibnja 2000. godine, a službeno otvaranje je bilo u proljeće 2001. Glavna zgrada kompleksa sastoji se od tri dijela. Najveći dio je Vlažni Tropic Biomes (HTB). Ovdje su zastupljene biljke iz dijela svijeta kao što su Zapadna Afrika, Malezija i Oceanija. HTBiomes se sastoji od 4 kupole (ABCD) i kupole B koja je najveća od svih. Promjer je gotovo 125 m, a visina slobodnog prostora je blizu 55 m, tako da čak i velika stabla amazonske prašume imaju dovoljno prostora za rast. Te biljke trebaju najviše sunčeve svjetlosti za rast. Kupole su smještene tako da uhvate najviše sunčevog zračenja. Ostala četiri Balona (EFGH) imaju biljke iz toplih temperaturnih Bioma (WTB), a dimenzije su dužina oko 150 m, širina 56 m, a visina do 35 m. Ovdje su smještene tipične biljke suhih i toplih područja kao što su Južna Afrika, Kalifornija te biljke mediteranskog područja. Vlaga i temperatura nisu tako visoke kao u HTBiomes. Ove dvije kupole su povezane hodnikom koji je pokriven travnatim krovom te je stoga gotovo nevidljiv s površine, a veza zgrada je na ulazu u Biomes. Središnje vanjsko područje je oko 15 ha veliko. U vanjskom prostoru mnoge druge biljke iz različitih dijelova svijeta mogu rasti zbog blage klime u Cornwallu i to bez skloništa. Mnoge druge različite atrakcije i izložbe čine Eden Project atraktivnim parkom za posjetitelje.










Objavi komentar Blogger

 
Top