Stanovnici Kristijanije četiri decenije žive po vlastitim pravilima

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/5340554254e820717827b9795008404_orig.jpg

Stanovnici četvrti Kristijanija u Kopenhagenu, poznate i kao "Slobodni grad Kristijanija", počeli su da prikupljaju novac kako bi sačuvali ovaj raj za hipike, prenosi AP.

U svijetu poznata zajednica osnovana je 1971. godine kada su hipici počeli da naseljavaju napuštenu mornaričku bazu iz 18. vijeka i proglasili je slobodnim gradom i alternativnim društvom.

Danska vlada je saopštila da stanovnici Kristijanije moraju da do 2018. isplate 76 miliona kruna (13,7 miliona dolara) kako bi i dalje mogli da žive na tom prostoru koje je u vlasništvu države.

Prva rata, u iznosu od 43,3 miliona kruna (7,83 miliona dolara), morat će da bude uplaćena do 15. aprila.

Sven-Erik Krog, portparol hipi enklave, izjavio je da je zajednica dosad uspjela da prikupi 1,5 miliona kruna (271.340 doalara) i najavio da će Kristijanija pokušati da dobije ostatak novca putem bankarskih kredita i raznih manifestacija.

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/16813419694e820717b217f220000731_v4%20big.jpg

Stanovnici autonomne zajednice Kristijanije već četiri decenije žive po vlastitim pravilima. Međutim, 2004. donijet je Zakon o Kristijaniji kojim se ovaj prostor od oko 33 hektara stavlja pod kontrolu države u oblasti stanovanja i pravila o izgradnju objekata.

http://media.tumblr.com/tumblr_l0hurrt0kr1qb4ce3.jpg


Wikipedia-Kristijanija:

Kristijanija je nastala 1971. godine kada je grupa hipika skvotirala napuštenu vojnu bazu u blizini Kopenhagena, i proglasili je slobodnim gradom i alternativnim društvom.

Narod Kristijanije je razvio sopstvena pravila, potpuno nezavisna od danske vlade. Pravila zabranjuju krađu, oružje, pancire i teške droge, kao što su heroin i kokain. Kola su takođe zabranjena i stanovnici mahom voze bicikle.

Ova enklava je dobro poznata ljubiteljima alternativnog načina života iz cele Skandinavije. Mnogi je nazivaju poslednjim utočištem hipika u Evropi. Kristijanija je za kratko vreme postala glavna turistička atrakcija u Kopenhagenu. Kristijanija ima sopstvenu valutu, loen, koja se menja otprilike 7,7 za jedan evro.

Godinama nakom 1971. godine, danske vlasti su pokušavale da isele skvotere. Jedno vreme je čak bajkerska banda bila preuzela kontrolu nad mestom. Posle dugogodišnjih rasprava, danska vlada je odustala od pretnji da će iseliti hipike koji su se tamo bespravno naselili i priznala postojanje Kristijanije kao društvenog eksperimenta. U poslednje vreme se ponovo javljaju problemi sa novom, desničarskom vladom, koja pokušava da sprovede danske zakone na teritoriji Kristijanije.

Novi plan za Kristijaniju naišao je, međutim, na veliko protivljenje levičarskih partija, aktivista iz mnogih organizacija za zaštitu ljudskih prava i umetnika. Prema najavljenom zakonu, Kristijanijom će ubuduće upravljati nov, nezavisan komitet, postavljen od strane vlasti. Portparol policije u Kopenhagenu izjavio je da ubuduće u Kristijaniji neće biti dozvoljena legalna prodaja narkotika. Nekoliko desetina starih i dotrajalih stambenih objekata biće srušeno, a na njihovom mestu izgradiće se novih 300 kuća. Oko 900 stanovnika Kristijanije ubuduće će morati da plaća fiksnu novčanu nadoknadu za gas i električnu energiju, koja je do sada korišćena besplatno.








Objavi komentar Blogger

 
Top