Žan Belivo, 56-godišnji muškarac iz Montreala pješačio je 11 godina svijetom u pokušaju da razbije osjećaj depresije čovjeka srednjih godina i ove nedelje se konačno vraća u Montreal, nakon što je uspio da ostvari svoj san.

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/16618786694e82fc9142c06776796211_orig.jpg

Nešto mršaviji i sa pokojom sijedom više, Belivo ima da prepješači još 300 kilometara uz jezero Ontario prije nego što se 16. oktobra vrati u Montreal gdje ga čeka dugogodišnja djevojka Lus Arkambo, koja ga je podržavala sve vrijeme u nastojanju da ostvari svoju poprilično nesvakidašnju avanturu.

Ona je čak i pokrenula vebsajt na kome su zainteresovani mogli da se informišu o detaljima njegovih putovanja - wwwalk.org.

http://wwwalk.org/images/pictures-countries/11/2968-400.jpg
Belivo je napustio Montreal na svoj 45. rodjendan, 18. avgusta 2000. godine, nakon što je bankrotirao. Odlučio je da šeta svijetom kako bi prevazišao tu bolnu epizodu u svom životu.

Djevojka i dvoje djece iz prethodnog braka nisu pokušali da ga spriječe da uradi ono što je naumio. "To je bila 'kul' ideja", rekao je za AFP njegov sin Tomas Erik, koji je u vrijeme kada se Belivo otisnuo na put imao 20 godina.

Belivo je započeo put trčeći do Atlante, glavnog grada američke države Džordžija, da bi potom prepješačio 75.000 kilometara kroz 64 države.

http://www.blogcdn.com/travel.aol.ca/media/2010/12/jean-beliveau-final.jpg
U jednom trenutku, Arkambo ga je ohrabrila da tokom svog "putovanja" promoviše mir i nenasilje u ime djece, odnosno organizacije UNESCO, pa je ono što je počelo kao bijeg od života dobilo svrhu.

Tokom 11 godina, on je putovao kroz pustinje i planine, zaljubio se tokom devet dana koje je proveo u Meksiku, nosio je turban i dugu bradu u Sudanu, jeo insekte u Africi, pse u Južnoj Koreji, zmije u Kini, a na Filipinima su ga sproveli vojnici.

Belivo se tokom tih 11 godina samo jednom ozbiljno razbolio u Alžiru, napala su ga dvojica mladih pijanaca u Južnoj Africi i završio je zatvoru u Etiopiji bez ikakvog razloga, tako da je pušten već sljedećeg dana.

http://storage.canoe.ca/v1/dynamic_resize/sws_path/suns-prod-images/1297196386923_ORIGINAL.jpg?quality=80&size=650x

Takođe, u Etiopiji u jednom trenutku se osjetio toliko usamljenim da je poželio da prekine sve i vrati se kući, ali ga je djevojka ubijedila da to ne učini.
"Poslije hrane i skloništa, čovjeku je potrebno da nekome pripada", objasnio je Belivo. Tokom tih 11 godina spavao je ispod mostova, u skloništima za beskućnike, upoznao surovost zatvora, ali je veoma često jeo i spavao kod ljudi koji su mu se divili zbog onoga što radi.

Montreal je napustio sa 4.000 kanadskih dolara. Svake godine taj isti iznos mu je slala djevojka sa kojom je bio u kontaktu preko Skajpa, ali se uglavnom oslanjao na dobrotu nepoznatih ljudi.

Danas je potpuno bez novca, ali ističe da je bogatiji za iskustvo koje je dobio. "Otišao sam bez ičega, ali sam se vratio sa velikim znanjem i razumjevanjem", istakao je Belivo, koji namjerava da napiše knjigu o svojim iskustvima i drži predavanja o onome što je doživeo uz isticanje da je najvažnija "harmonija među ljudima, da jedni druge saslušamo i prihvatimo međusobne razlike".

Na privatnom planu, njegova ljubavna priča će imati srećan kraj. "Ja sam njegova Penelopa, on je moj Odisej", izjavila je Arkambo, koja je svake godine na Božić letjela do mjesta gdje se Belivo nalazio da bi zajedno proslavili taj praznik.







Objavi komentar Blogger

 
Top