oslo_1

Oslo, glavni grad Norveške, smješten je na prednjem dijelu fjorda Oslo i okružen je šumama i jezerima. Oslo je sjedište norveške vlade i parlamenta, a Kraljevska palača nalazi se na kraju ulice Karla Johana – glavne ulice u Oslu. Opušteni grad s mnoštvom turističkih znamenitosti, Oslo se može pohvaliti vrhunskim kulturnim objektima i izvrsnim mogućnostima za kupovinu kao i eklektičkom arhitekturom.
Oslo Domkirke (Katedrala)

Posvećena 1697. godine, katedrala je tijekom stoljeća bila nekoliko puta renovirana. Trenutni interior u baroknom stilu datira iz 1950.godine, kad je grad slavio 900-tu obljetnicu osnutka. U njega je ugrađeno nekoliko originalnih osobina uključujući zavjesu oltara, govornicu i krstionicu, koji su dosad bili izloženi u Muzeju primjenjene umjetnosti. U karedrali se često održavaju večernji koncerti, te se tamo nalazi i knjižara.
Nasjonalgalleriet (Nacionalna galerija)

Norveška Nacionalna galerija je od 2003. godine dio Nacionalnog muzeja umjetnosti, arhitekture i dizajna, te nastanjuje uglednu međunarodnu zbirku umjetnina koja datira do 1945.godine, uključujući Gauguina, Picassa, Cezanna i El Greca. Ali je nesumnjivo najvažnija norveška kolekcija, s naglaskom na djelima 'Nacionalnog razdoblja romantike'. Nekoliko soba je predano djelima Edvarda Muncha, uključujući verziju Krika. Slike Dahla, Tidemanda i Gudea iz 19.stoljeća, kao Bridal Voyage in the Hardanger Fjord, opisuju spektakularan norveški krajolik šuma i fjordova.

Oslo Rådhus (Vijećnica grada Osla)

Na obali pored fjorda, ova moderna građevina otvorena 1950. godine u sklopu proslave 900-te obljetnice grada, dominira ali pretjerano ne poboljšava krajobraz. Međutim, šarene freske i murali interijera, koje je dizajnirao Norveški umjetnik, ispunjavaju masivan interijer. Dominiraju teme iz norveške povijesti i kulture, koje opisuju svakodnevan život i Vikinšku mitologiju, iako su aluzije na sukob neizbježne u građevini koja je dugo bila odgađana te je napokon izgrađena nakon II Svjetskog Rata. Tu se svakog Prosinca dodjeljuje Nobelova nagrada.

Akershus Slott & Festning (Akerhus palača i tvrđava)

Kralj Haakon V Magnusson naredio je gradnju Akershus Slott na načelničkom rtu 1299. godine. Iako oštećene, popravljene, utvrđene i renovirane tijekom stoljeća, drevne zidine i središnji srednjivjekovni toranj ove impozantne utvrđene palače još uvijek dominiraju morskom frontom.Grad je bio ponovo sagrađen unutar zidina utvrde nakon velikog požara 1624. godine (utvrda je izvorno bila van grada). Renovacije dvorca iz 17. stoljeća , sa veličanstvenim dvoranama za gozbe i prijamnim sobama, nalaze se iznad vlažnih srednjovjekovnih tamnica i podzemnih prolaza.Na tom području nalazi se Norges Hjemmefrontsmuseum ( Muzej otpora), s mučnim izlošcima vezanim uz nacističku okupaciju Norveške.

oslo_2oslo_3oslo_4oslo_5oslo_6oslo_7oslo_8

oslo_9
tinolovka-news.com










Objavi komentar Blogger

 
Top