Dugo vremena se smatralo da je najveći stadion brazilska Maracana, no to nije točno. Najveći stadion na svijetu je Rungrado May Day koji se nalazi u Sjevernoj Koreji, a zovu ga i Stadion Prvog Svibnja.

Rungrado May Day Stadium

Izgrađen je 1989. godine za 13. Svjetski festival mladih i studenata. Ukupna površina iznosi preko 207.000 metara kvadratnih dok glavni teren ima površinu od 22.500 metara kvadratnih. Stadion može primiti 150.000 gledatelja.

Rungrado May Day Stadium

Stadion je dobio ime po otočiću Rungra u rijeci Taedong uz koju je smješten, a May Day po međunarodnom prazniku rada koji se posebno slavi u komunističkim zemljama. Krov stadiona je raspoređen u 16 lukova koji imaju oblik cvijeta magnolije ili padobrana. Na stadionu se održavaju nogometne utakmice i atletska natjecanja, međutim najpoznatiji je kao mjesto na kojem se održavaju masovne priredbe u čast Kim Jonga II i sjevernokorejskog naroda.

DSC09015

Od lipnja 2002. godine također se koristi za koreografiju Arirang koja je gimnastičke i umjetničke izvedbe, koja je još poznata pod imenom Massa igre. U te igre uključeno je preko 100.000 izvođača i otvorene su za strance što je rijetkost. Guinnessova knjiga rekorda priznala je ovaj događaj kao najveći u svijetu.

Stadion je još poznat kao mjesto gdje su generali, protivnici Kim Jongova režima pogubljeni tako da su živi zapaljeni.








Objavi komentar Blogger

 
Top