Turisti iz cijelog svijeta zimi hrle u ledene hotele "Iglo-Dorf" u poznatim skijalištima. Noćenje u njima košta čak 299 dolara

http://www.sutra.ba/img/h/420/gallery/foto/022012/iglo/iglo1.jpg

"Iglu-Dorf" je lanac hotela napravljenih kao eskimski igloi, koji se nalaze u blizini ekskluzivnih skijaških centara u Andori, Švajcarskoj i Austriji.

http://www.sutra.ba/img/h/420/gallery/foto/022012/iglo/iglo2.jpg

Turisti, najčešće skijaši, plaćaju između 99 i 299 dolara da noć provedu u ledenim sobama, na temperaturi oko nule, a na usluzi su im i restorani, ice-barovi i tople kupke. Iako su hoteli u kategoriji onih s pet zvjezdica, u njima nije moguća jedna stvar - tuširanje poslije cjelodnevnog skijanja, jer se voda odmah zaledi.

http://www.sutra.ba/img/h/420/gallery/foto/022012/iglo/iglo4.jpg

Koncept ledenih hotela smislio je ekstremni snouborder Adrijan Ganter. Njemu se smučilo da stalno ustaje rano da bi stigao da se popne uz planinu i uhvati najbolji jutarnji snijeg, pa je 1995. odlučio da napravi iglo na stazi i da tu prenoći. Ostali borderi i skijaši bili su oduševljeni tom idejom i kvalitetom njegovog privremenog smještaja, pa je počeo da pravi još igloa i da ih izdaje.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvZmVicnVhcjIwMTIvbGVkZW5pIGhvdGVsIDIuanBnJmFtcDt3PTgwMCZhbXA7aD02MDAmYW1wO3E9MTAw.jpg

"Sjećam se svoje prve noći koju sam prespavao u vreći za spavanje u iglou, koji sam napravio od blokova leda. Želio sam da ujutru budem prvi na planini i uhvatim najbolji snijeg. Međutim, moji prijatelji su kasnije počeli da sagledavaju prednost mog skloništa, tako da smo napravili nekoliko njih u Švajcarskoj. Sve je tako počelo", sjeća se Ganter.

Kako se pravi iglo?

• Svako iglo-selo prostire sa na otprilike 600 metara kvadratnih
• Svaki objekat se pravi tako što se naduva balon, pa se on prska vodom, koja se mrzne i pravi čvrstu strukturu
• Balon se izduva, a ledena građevina ostaje u obliku u kojem je bio i balon
• Pored običnih, malih igloa, prave se i velike građevine, čije su prostorije visoke 2,5 metara
• Dekoracije isklesane u ledu unose se kasnije










Objavi komentar Blogger

 
Top