http://www.blic.rs/data/images/2012-03-24/228386_21-vek-kuca_f.jpg?ver=1332617014

Izolaciono kućište za krevet koje "izaziva trans"; zidovi, umjesto farbom, ukrašeni LED osvjetljenjem; robot koji istovremeno osigurava internet-podsjetnik i proizvodi prijatne mirise... sve su to samo neke od pogodnosti koje nudi kuća budućnosti predstavljena na britanskoj izložbi "Ideal Home Show" i uskoro bi mogla postati uobičajeni dio savremenog stanovanja.

Miris jagoda

Zamislite da možete pristaviti čajnik običnim pokretom prsta, da pritiskom na prekidač mijenjate izgled i boju zidova, a da vam informacija da vam je stigao novi mail stiže tako što prostorijom počinje da se širi miris jagoda. Sve to bi, naime, u kući budućnosti trebalo biti sasvim moguće, a stručnjaci vjeruju da bi prikazani visokotehnološki uređaji ubrzo mogli biti općeprihvaćeni.

To važi za pokretno kućište Alberta Frijasa (Frias), koje "izaziva trans" i projektirano je tako da može zamijeniti tradicionalni krevet, ali i prosto poslužiti kao prostor za opuštanje i bijeg od svijeta. Ima dovoljno prostora za jednu ili dvije osobe i može se ispuniti željenom svjetlošću i muzikom.

Tu je i Oli (Olly), robot konstruiran tako da proizvodi prijatne mirise u zavisnosti od aktivnosti ukućana na internetu. Sati i dani provedeni u krečenju mogli bi postati prošlost zahvaljujući proizvodu "Creative Ceilingsa", poluprovidnim zidovima koji se uz pomoć LED svjetala mogu osvijetliti u različitim bojama.

Tri načina

Čišćenje same kuće olakšava Tobot TAP, koji se aktivira udarcem noge o pod i može se upotrijebiti ciljno, na zaprljanim mjestima ili da, jednostavno, očisti cijeli pod.

U kuhinji kuhanje olakšava "Dietrich Piano" ploča, koja uz pomoć "touch screen" tehnologije može biti upotrijebljena na tri različita načina: da pet zasebnih sudova kuhaju na različitim temperaturama na bilo kojem mjestu na ploči, da se formiraju tri odvojene temperaturne zone, ili da čitava ploča bude podešena na istu temperaturu. U isto vrijeme, zasebna kupolasta mikrotalasna pećnica "Fragor Sputnik" nudi pregled svega što se u njoj zagrijava pod uglom od 360 stepeni, čime se izbjegava pregrijavanje i olakšava čišćenje uređaja.

Daljinsko aktiviranje

Upotreba iPada za daljinsko aktiviranje televizora i kućnih aparata već je postala popularna, ali stručnjaci tvrde da će se ovaj pristup dalje razvijati tako što će nestati potreba za kontrolnim uređajem. Tako će se zavjese moći razmaknuti zamahom ruke u odgovarajućem pravcu, a čajnik se pristaviti običnim pokretom prsta.

Objavi komentar Blogger

 
Top