Imajući u vidu sve češće poplave u svijetu, britanski arhitekti su smislili amfibijsku kuću koja se u slučaju nadolazeće vode sama podiže.

http://www.smedia.rs/vesti/slike/news_89520.jpg

Kako prenosi sajt gizmag, prototip ove kuće biće uskoro sagrađen na obalama Thamese, u Marlowu, 53 kilometara zapadno od Londona.

Kuća će ležati u suterenu od armiranog betona na četiri stuba. Prilikom izliva rijeke iz korita, ona će se pod pritiskom vode podizati i plutati po površini.

Projekat, djelo arhitektonske firme "Baca" iz Londona, prvenstveno je namenjen New Orleansu i Holandiji gdje postoji stalan rizik od poplava.

Kuća je projektovana tako da može da se podigne 2,5 metra. Kao svojevrsni alarmni siste, dvorište je podijeljeno u tri stepenaste terase tako da vlasnici mogu da prate nadolazak vodene stihije.

Amfibijska kuća nudi sav neophodan komfor stanovanja, ističu njene arhitekte, navodeći da je idealna za terene podložne plavljenju.
"Kreirali smo amfibijsku kuću koja se prilagođava izazovima klimatskih promjena. Ukućani mogu u njoj da žive potpuno bezbjedni, bez straha da će izgubiti imovinu", objašnjavaju kreatori ovog neobičnog zdanja čija izgradnja košta 1,8 miliona eura.

Objavi komentar Blogger

 
Top