Kina je poznata po falsifikovanoj robi svih vrsta, bilo da je to elektronika, odjeća, lijekovi, piratska CD i DVD izdanja, hrana i sve između navedenog. Ipak, jedna grana falsifikovane robe ima ogroman uspjeh na tržištu od Njujorka do Tokija – umjetnost.



Dafen je malo selo u predgrađu Šendžena, u pokrajini Guangdung, a “proslavilo” se po tome što masovno proizvodi replike zapadne umjetnosti koje se prodaju po galerijama, restoranima i prodavnicama širom svijeta. U selu živi više od 500o umjetnika koji rade u preko 600 galerija, a godišnje naslikaju preko pet miliona slika.



Sve je počelo devedesetih godina prošlog vijeka kada se grupa od oko dvadeset umjetnika, pod vodstvom slikara i biznismena Jiang Huanga, preselila u Dafen. Bili su specijalizovani za izradu velikog broja replika ulja na platnu nekih od najvećih svjetskih slikara, kao što su Van Gogh i Leonardo da Vinci. Ove replike su prodane u većem broju svjetskih zemalja, ali po relativno niskim cijenama.



Poduhvat je bio veoma uspješan i veoma brzo je povećana potražnja za replikama. Da bi se ispunio zahtjev tržišta, sve veći broj umjetnika je počeo da se doseljava u Dafen i da tu živi i radi. Prema pojedinim izvorima, oko 60% falsifikovanih slika na globalnom nivou proizvede se baš u Dafenu.



Većina umjetnika koji rade u Dafenu su završili umjetničke akademije, a dnevno naslikaju desetine replika. Jedna od slika pokazuje i polusatni proces slikanja replike Van Goghovog autoportreta. Slikar Džao Ksiajong, koji je specijalizovan za Van Goghove replike, kaže da ih je do sata naslikao u preko 70 000 primjeraka, a cijena im se kreće od 30 do 230 dolara po komadu.

Objavi komentar Blogger

 
Top