Odlično pecivo, ravnomjerno rastopljeni sir, umak, meso spremljeno uz malu pomoć tekućeg dušika i 36 sati pripreme, dovoljni su da milijuni tragača za ultimativnim hamburgerom kažu 'To je to!'.
Ukoliko ste čuli za Modernist Cuisine, kuharicu koja donosi znanost u kuhinju kako bi starinske stvari napravila na moderan način, ovo vas i neće šokirati. No, ukoliko niste, onda se pripremite za hamburger u potpuno novom svjetlu.
Koautori Nathan Myhrvold i Maxime Bilet iznose što je potrebno za ono što oni zovu 'ulitmativni hamburger'. Bilet govori o savršenom pecivu i kako napraviti da se sir rastapa ravnomjerno, no daleko najneobičniji dio je kuhanje pljeskavice.
Počnite s tradicionalnim kuhanjem, ili u plastičnoj vrećici u vrućoj vodi, dok nije kuhana, a zatim ju umočite u tekući dušik da se smrzne izvana. Nakon toga ju pržite u jako vrućem ulju i dobili ste novi termin - 'cryofrying'.
Kako tvrdi Modernist Cuisine, smrznuta površina se odmrzava na način stvara ukusnu koru bez ugrožavanja sočnosti burgerove unutrašnjosti. Od početka do kraja, taj proces traje oko 36 sati. Dakle, ako radite roštilj, pobrinite se da na vrijeme uzmete svačije narudžbe, zajedno s potvrdama o dolasku.
Myhrvold je porpilično uvjeren da se ovdje radi o ultimativnom hamburgeru, iako se nama na prvi pogled i ne čini tako ukusan. Bilo kako bilo, skočite do dućana po svoj tekući dušik pa probajte...
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Objavi komentar Blogger Facebook