Pedesetjednogodišnji amerikanac od 2000. godine živi bez prebijene pare. Tada je jednostavno odlučio prestati koristiti novac. Njegova je namjera bila koristiti samo ono što je slobodno na korištenje ili odbačeno. Sada živi u pećini jednog kanjona u državi Utah.

Daniel Suelo je 51-godišnjak bez prebijene pare. Svjestan je toga i ne protivi se situaciji. Tako živi od 2000. godine, kada je jednostavno odlučio prestati koristiti novac.

Njegova je namjera bila koristiti samo ono što je slobodno na korištenje ili odbačeno, objasnio je na svom blogu Zero Currency, a prenosi Yahoo news.

Jasno je da Suelo (koji je promijenio dotadašnje prezime Shellabarger) nije oduvijek bio spiljski čovjek. Danas naime živi u jednoj pećini u američkoj državi Utah.

Na sveučilištu u Coloradu studirao je antropologiju, živio je u normalnoj kući, namirnice nabavljao u trgovinama, a ne na njihovima otpadima.

Međutim, tijekom vremena, kaže, postao je depresivan. "Svaki puta kada bih poslao životopis za posao, potpisao se na dokument, otvorio novi bankovni račun, ili kupio bananu u supermarketu, osjetio sam ubod savjesti," objašnjava.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk5xWwPnfP3LGlpbI5s5GutTsrVnye7JyYXokqcd5JuBVXLFe0oQLXQaTv3_XL7AdE22DyeZF5iVA47dhALMgGAyfv8xhF6J-9nhSLBmM70hbrL_Wo8XbI407q5JhDt2JsdyNIHxVIBJbB/s1600/Daniel-Suelo.jpg

Odrastao u kršćanskoj obitelji

Odrastao je u evangeličkoj kršćanskoj obitelji, i religiju je shvaćao ozbiljno dok se u jednom trenutku nije počeo pitati kako to da kršćani rijetko slijede Isusovo učenje – ne odriču se vlasništva nad materijalnim dobrima i ne daju ništa bez očekivanja nečega zauzvrat.

Godinu dana je radio na doku na Aljaski, ali osjećaj nesavjesnosti ni tada nije nestao. Sa prijateljem je odlučio živjeti od zemlje – loveći ribu, berući gljive i bobičasto voće.

No uskoro je krenuo natrag prema Moabu, autostopom, sa 50 $ u džepu. Stigavši kući, sa prepolovljenim fondom s kojim je krenuo, uvidio je da je novac potrošio na stvari koje mu nisu zaista trebale: grickalice i piće.

Tada se u njemu počela rađati ideja o životu u potpunosti bez novca.

Otputovao je u Indiju, gdje su ga opčinili Hindi Sadhus, koji su lutali uokolo bez novca i stvari. Želio im se pridružiti, ali shvatio je da će pravi test za njega ipak povratak u Ameriku, jedno od najvećih materijalističkih i potrošačkih društava na svijetu, te život kao Sadhu upravo u takvom društvu. To je i učinio.

Novac je iluzija i ovisnost

Želeći utjecati na druge ljude, održavao je osobni blog iz javne knjižnice, a 2009., je njegov bivši kolega Mark Sundeen, preko poznanika čuo kako Suelo živi. Zaintrigiran čitavom idejom, otišao ga je posjetiti. Mnogo toga što je čuo od Suela, učinilo mu se smislenim. Bilo je to upravo u vrijeme ekonomskog kolapsa. "Mnogo toga što je rekao djelovalo je proročanski," rekao je Sundeen. "Da je novac iluzija i ovisnost."

http://newsmake.net/wp-content/uploads/2012/05/daniel_Suelo1.jpg

Sundeen je bio toliko zaintrigiran Suelovim razmišljanjima da je napisao i objavio knjigu "Čovjek koji je odustao od novca".

Kritike su bile podijeljene: s jedne strane bilo se pune riječi hvale, s druge strane Suela su dočekale na nož: da na niti jedan način ne pridonosi društvu, ne pomaže drugima, niti rješava svjetske probleme.

Sundeenov odgovor na kritike glasi kako Suelo aktivno promovira svoju ideju "da je novac samo iluzija – država ga tiska, on je bezvrijedan a istodobno vodi u propast".

Suelo, sa svoje strane, još uvijek nema planova da vrati novac u život. "Znam da je moguće živjeti bez novca i to u izobilju i slobodno" kaže.

Objavi komentar Blogger

 
Top