Svakodnevno uzimanje aspirina pomaže u prevenciji raka, ali čini se da je taj učinak veći nego što se prije mislilo, pokazuju rezultati američke studije koja je obuhvatila 100.000 ljudi.

http://hrt.hr/uploads/pics/aspirin_01.jpg

Najnovije vijesti o potencijalu aspirina u sprečavanju raka doista su ohrabrujuće, rekao je Michael Thun iz Američkog društva za rak koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute. Stvari se kreću u dobrome smjeru, ali pred nama je još dug put, dodao je.

Medicinske smjernice u SAD-u već savjetuju ljudima niske doze aspirina radi sprečavanja bolesti srca ako predviđene koristi nadmašuju štetne nuspojave lijeka ili ako su pacijenti već oboljeli. No treba li te preporuke proširiti i na rak, još je u zraku.

Ove godine analize kliničkih istraživanja pokazale su da ljudi koji uzimaju aspirin za 37% rjeđe umiru od raka od onih koji ne uzimaju taj lijek. Najnoviji podaci temelje se pak na zdravstvenim kartonima više od 100.000 muškaraca i žena, većinom starijih od 60 godina i nepušača. Ispitanici koji su rekli da uzimaju aspirin, bilo u manjim ili većim dozama, imali su 16% niži rizik smrti od raka od ispitanika koji ne piju taj lijek, utvrdili su Thun i njegovi kolege.



Objavi komentar Blogger

 
Top