Iako su zakonom zabranjene skoro u cijelom svijetu, i dalje se uspijevaju organizovati u Kini, Indoneziji, Južnoj Koreji i na Filipinima



U Kini se svake godine održava tradicionalna borba konja, "sport" sa tradicijom dugom 500 godina. No, ono što je za jedne tradicija, za druge je okrutan čin mučenja ovih veličanstvenih životinja koji vode kampanju za zaustavljanje ovakve vrste zabave.

Događaj u provinciji Guangxi održan je u znak proslave kraja jesenje žetve, prisutno je bilo na hiljade lokalnih mještana, a događaj su aktivisti za prava životinja prozvali oktuznim i barbarskim.

Vivian Farrell, predsjednik Međunarodnog fonda za konje koji vodi kampanju za zaustavljanje ove vrste borbi rekao je kako se radi o okrutnom i nehumanom činu.

"Teško mi je shvatiti ovako nešto. Oni kažu da je to tradicija. Pa, nekad je i žrtvovanje djece bila tradicija, pa smo se odmakli od toga. Nažalost, sve ovo što vidimo uglavnom je potaknuti zbog kineske ljubavi prema kockanju", kazao je on.

"Tortura ovih veličanstvenih životinja u ime zabave je jadno. Tradicija ne opravdava okrutnost i nema mjesta u civiliziranom društvu", riječi su glasnogovorinik PETA.

Konjske borbe vrlo su popularne u ruralnim dijelovima Kine , kao i u mnogim drugim dijelovima Azije. Iako su zakonom zabranjene skoro u cijelom svijetu, i dalje se uspijevaju organizovati u Kini, Indoneziji, Južnoj Koreji i na Filipinima.

Objavi komentar Blogger

 
Top