Shibam Yemen

Shibam se nalazi u srednjem dijelu toka Vadi Hadramauta i ima 7000 stanovnika. Stari grad se prostire na uzvišenju stjenovite visoravni i poznat je po svojim do 9 katova visokim stambenim zgradama građenim od sušenih opeka od gline.

Old and New Shibam - Yemen

Mnoge zgrade su visoke do 30 m i stare do 500 godina. Pretpostavlja se da je naselje osnovano u 2. stoljeću, stanovnici Shibama su zbog stalnih provala beduinskih plemena, počeli graditi svoje kuće kao nebodere. Zato Shibam zovu “najstarijim gradom nebodera na svijetu” ili “Manhattanom pustinje”, jer je grad sa najstarijim planom gradnje zasnovanim na vertikalnoj konstrukciji zgrada.

SHIBAM. Yemen. P1010100

Unutarnja potporna konstrukcija je od drva. Gornji katovi su zaštićeni premazom od vapna protiv (rijetkih) kiša. Zbog posljedica prirodnog raspadanja opeke u razdoblju od deset do petnaest godina gornje katove je potrebno obnavljati.

Shibam, Yemen

Stari grad Shibam uvršten je 1982 godine na UNESCOv popis Spomenika svjetske kulturne baštine. Od tada je Shibam postao turistička destinacija rijetkih turista koji su se osudili krenuti do njega, – njihov broj povećao se nakon 2000 godine kad je Jemen postao sigurnija destinacija.

Shibam, Yemen

Shibam je teško oštećen za monsunske oluje 2008. koja je uzrokovala poplavu tako da su temelji brojnih nebodera ugroženi, pa im prijeti rušenje. Shibam je dospio na naslovnice svjetskih novina 2009 kad su napadnuti turisti, za napad je optužena Al Kaida.





Objavi komentar Blogger

 
Top