Ako volite čokoladu trebalo bi da ste ovih dana u Parizu ili, za utjehu, da pročitate ovaj tekst. U francuskoj prijestolnici se od 31. oktobra do 4. novembra održava Sajam čokolade!



Salon du chocolat u Parizu je najveća svjetske manifestacija posvećena čokoladi, i stvar je prestiža učestvovati. Zato se proizvođači čokolade i ostalih poslastica od kakaa utrkuju čiji štand će biti bolji, zapravo "ukusniji".

Stotine poslastičara i proizvođača konditorskih proizvoda iz Francuske, Belgije, Švicarske, Italije, Japana, Brazila, Velike Britanije, Kolumbije, Perua... izložili su svoje đakonije na Sajmu koji se u Parizu održava već 18. put.

Tokom pet dana trajanja manifestaciju posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi, koji pazare više desetina tona slatkiša.

Prošle godine, na primjer, podijeljeno je ili prodato čak 85 tona proizvoda od čokolade!

Osim što se nadmeću u tome čiji proizvod je ukusniji, učesnici Sajma se takmiče i u tome čiji dezert je najinteresantnije oblikovan, upakovan... a čokoladne skulpture su neizostavne.

Tako posjetioci mogu vidjeti čokoladni Ajfelov toranj, Trijumfalnu kapiju, ali i haljine, muška odijela, donji veš... od tamne poslastice, na jedinstvenoj modnoj reviji koja, po pravilu, okupi najviše publike.

Pogledajte video i osjetiti dašak atmosfere, kad već ne možete da osjetite i ukus i miris...


Objavi komentar Blogger

 
Top