Centralia je napušteni grad u Pennsylvaniji, United States. Njegovo je kretanje broja stanovnika - od više od 1000 stanovnika u 1981- pa 12 u 2005 i 9 u 2007, kao izravna posljedica zapaljenja podzemnih ležišta ugljena iz 1962.g.



Jedna teorija tvrdi da je u svibnju 1962 Centralia Borough Council uposlila pet članova dobrovoljnog vatrogasnog društva za čišćenje gradskog deponija, koje se nalazilo u napuštenom površinskom kopu rudnika uz groblje Odd Fellows. Tako je rađeno i prethodnih godina, ali tada je odlagalište bilo na drugoj lokaciji. Vatrogasci su zapalili smetište, i pustili ga goriti neko vrijeme. Za razliku od prethodnih godina, međutim, požar se nije ugasio sam od sebe..

Centralia PA: The famous danger / warning sign.

Požar se proširio u podzemne rudnike ugljena ispod grada Centralia kroz rupu u stijeni. Pokušaji da se ugasi požar bili su neuspješni i on je nastavio goriti tijekom 1960-ih i 1970-ih. Štetni su se učinci po zdravlje pokazali na nekoliko ljudi, s obzirom na nusproizvode požara, ugljični monoksid i ugljični dioksid i nedostatak dovoljne razine kisika u zraku.



1984 g., Kongres je dodijelio više od 42 milijuna dolara za relokaciju stanovnika. Većina stanovnika je prihvatila ponude za otkup i premješteni su u obližnje općine Karmel i Ashland. Nekoliko obitelji odlučilo je ostati, unatoč upozorenjima državnih dužnosnika.












Objavi komentar Blogger

 
Top