Ovo je spektakularna obala donje Aljaske. Područje akcije i spektakla velikih razmjera. A ovo je superlativ prirodnog okruženja za tu dramu -- 95 kilometara dugi Glečerski zaljev.



Preko 13 tisuća četvornih kilometara koliko ih danas čini Nacionalni park Glečerskog zaljeva predstavlja jedan prostoran laboratorij za stotine naturalista. Ovdje usred masivnog zida leda, poput tornjeva bijelih očnjaka smrznutih planina i dubokih slikovitih fjordova, znanstvenici stječu uvid u moćne sile koje su uoblilčile naš planet.

Glacier Bay

Glečer u pokretu se uspoređivalo s kombinacijom buldožera i pokretne trake. Gura i nosi krhotine s planina.
Neko vrijeme glečer će kliziti naprijed. Kad dođe do duboke vode, omekšava i počinje se topiti, tad ponovno skuplja snagu, povlači se i onda opet klizi naprijed.

Ono što na kraju ostaje jest pročišćeni krajobraz, koji se nanovo pojavljuje iz jednog ledenog doba. Ovdje čovjek može stati na zemlju upravo probuđen iz jedne zimske noći koja je možda trajala deset stoljeća.

Glacier Bay, Alaska

Šume uz zaljev osiguravaju dom i hranu za jedan impresivni niz biljnog i životinjskog svijeta Aljaske, uključujući bjeloglavog strvinara, grizli medvjeda i sjevernoameričkog losa.

Prikladno je da mjesto takvih superlativa, prirodnih sila i ogromnih razmjera bude igralište i blagovaonica za najveća Zemljina stvorenja. Kitovi vrste minki, orka pa čak i rijetki i ugroženi kit grbavac mogu se ponekad ugledati u ovim vodama.












Objavi komentar Blogger

 
Top