Grad Dunkirk na sjeveru Francuske, osim što je bio mjesto obračuna Saveznika i Nijemaca u Drugom svjetskom ratu, ponovno je u središtu pažnje. Ovaj put, srećom, odličnom i samoodrživom arhitekturom.

Gradske vlasti su odlučile podići pješačku kulturu na novu razinu, te pomladiti gradske dokove pretvarajući ih u stambeni dio.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_.jpg

Rezidencijalnu četvrt pod nazivom Grand Large District potpisuje francuski ured ANMA (Agence Nicolas Michelin & Associés), a riječ je o projektu koji obilježava početak druge faze tzv. Projekta Neptun koji od 1991. nastoji asimilirati grad sa morskim dokovima, pritom ostvarujući različite tipologije građenja i raznovrsnog javnog prostora.

Kako je temeljna ideja čitavog projekta samoodrživi razvoj, tako je Grand Large District uključuje niz saamoodrživih građevnih strategija, poput skupljanja kišnice i obnovljive energije, kako bi maksimalno adresirao ekonomske i socijalne potrebe zajednice.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_-1.jpg

Ukupno, sa prvom fazom, Grand Large District čini čak 216 stanova, koji su strateški raspoređeni kako bi stvorili zajednicu koja je podjednako ekonomski, socijalno i ekološki odgovorna.

S druge strane, motorni promet je moguć samo na prilaznim putovima, dajući tako prednost pješacima. Zajednica predviđa različite stambene tipologije i vrste javnog prostora- polukružni park povezan sa individualnim stanovima, zelene terase i vrtove potkovastog oblika unutar svake stambene zgrade. Same zgrade su ogrnute dvostrukom opnom kako bi omogućile cirkulaciju zraka potrebnu za hlađenje i zagrijavanje.

Konačno jedan posve humani pristup zajedničkom stanovanju.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_-2.jpghttp://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_-3.jpghttp://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_-4.jpg
http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2011/05/Agence-Nicolas-Michelin-Associ%C3%A9s_-5.jpg

Fotografije: Stephane Chalmeau via Archdaily





Objavi komentar Blogger

 
Top