Legendarni poglavica Lakota Indijanaca izvojevao je zajedno sa Bikom Koji Sjedi najveću pobjedu nad američkom vojskom u čuvenoj bitki kod Little Big Horna (25. lipnja 1876.), kada je poginuo general Custer.

Indijanski poglavica Lakota Indijanaca Henri Medvjed Koji Stoji idejni je tvorac najvećeg spomenika na svijetu. Iz želje da se bijelom čovjeku da do znanja da i crveni ljudi imaju svoje junake, zajedno sa svojim poglavicama 1939.godine, javno je obznanio svoju namjeru izgradnje veličanstvenog spomenika Ludom Konju. Odabrana lokacija za ovaj projekt je Black Hills (Južna Dakota), sveta zemlja Lakota Indijanaca.



Na njegov poziv, 1948., odazvao se Korczak Ziolkowski, samouki američki kipar, poljskog porijekla, koji je već sljedeće godine započeo sa radom na grandioznom spomeniku. Prvo je izradio model od kamena u “minijaturi”. Bila je to matrica od koje se neće odstupiti do kraja realizacije spomenika. On će se posvetiti ovom projektu, bez ikakve nadoknade sljedećih 36 godina, do kraja svoga života. Tokom radova više puta je imao lomove i padove, te četiri operacije kičme, i sve je to preživio.



Samo na označavanje budućih kontura spomenika potrošeno je preko šest stotina litara boje. Dimenzije ovog jedinstvenog spomenika su impozantne. Dužina spomenika iznosit će oko 190 m, dok će visina biti oko 170 m. Samo glava Ludog Konja bit će visoka oko 27 m, a ispružena ruka 100 m. Glava njegovog konja bit će visoka oko 65 m, što odgovara visini zgrade od 22 kata! Od početka radova pa do 1985. uklonjeno je oko osam miliona tona kamenja, da bi se tek počele nazirati konture lica.

U izradu svog životnog djela, Korczak Ziolkowski uključio je i svoju suprugu Ruth koja je i poslije njegove smrti, 1982. godine, nastavila posao, zajedno sa njihovo sedmero od desetero djece. Porodica Korczak još i danas upravlja ovim grandioznim projektom poznatim kao Memorial Crasy Horse, a koji uključuje i druge sadržaje.
Od početka gradnje do danas prošlo je 60 godina. Zbog složenosti i obima poslova (samo za izradu njegovih usana trebalo je dvije godine) do sada je isklesano tek lice Ludog Konja 1998 godine i isklesani su obrisi ispružene ruke.








Objavi komentar Blogger

 
Top