Više od osam i manje od šest sati sna znatno povećava rizik od srčanožilnih bolesti, po studiji provedenoj u raznim dijelovima Sjedinjenih Država čiji su rezultati objavljeni na godišnjem skupu svjetskih kardiologa u Chicagu.

http://www.visionradio.com.mx/wp-content/uploads/2012/03/normal_dormir-7.jpg

Osobe koje noću spavaju manje od šest sati imaju dvostruko veći rizik od srčanog ili moždanog udara i 1,6 puta veći rizik od kongestivne slabosti srca, u odnosu na one koji spavaju šest do osam sati.

Oni koji su rekli da noću spavaju više od osam sati, izloženi su dvostruko većem riziku od angine pektoris i 1,1 puta većem riziku od oboljenja koronarnih arterija nego oni koji spavaju između šest i osam sati.

Istraživači su ispitali oko 3.019 osoba starijih od 45 godina koje su sudjelovale u nacionalnoj anketi o prehrambenim navikama koja je provedena u američkim kućanstvima radi popisivanja velikog broja zdravstvenih problema u zemlji.

"Sada imamo dokaz da san može utjecati na zdravlje srca", rekao je Rohit Arora, profesor na medicinskom fakultetu u Chicagu i glavni autor studije.

Premda rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate nekih ranijih istraživanja, riječ je o prvom reprezentativnom uzorku koji utvrđuje povezanost između duljine sna i zdravlja srca i krvnih žila, ističu znanstvenici.

Medicina se još propituje o razlozima zbog kojih san dulji od osam sati može biti skopčan sa srčanim tegobama.

Arora misli da su osobe koje više spavaju privukle pozornost liječnika zbog toga što se češće žale na bol u prsima nego one koje spavaju manje od šest sati i najčešće nemaju tog simptoma.

No ove rezultate još treba provjeriti kliničkim istraživanjima kroz dulje razdoblje, napominje Arora.
HINA

Objavi komentar Blogger

 
Top