Naučnici su otkrili papirni ekran koji bi u roku od pet godina mogao zamijeniti vaš laptop. Revolucionarni tablet ima ekran od 10,7 inča i tanak je poput lista papira. Stručnjaci kažu da bi on mogao promijeniti način na koji koristimo kompjutere.

Novi tablet je savitljiv i nije lomljiv. Napravljen je na Kraljičinom univerzitetu u Kanadi u saradnji sa Plastic Logic i Intel Labs i mogao bi dovesti do stvaranja drugih revolucionarnih, bukvalno neuništivih gadgeta, a tanak je poput lista papira.



Naučnici su predstavili i koncept novog desktopa pomoću "listova papira" za svaku aplikaciju, a ne tradicionalnih ekrana sa prozorima.

Korsnici će imati deset ili više interaktivnih displeja ili „papirnih tabova” koji će predstavljati drugu aplikaciju. Ti tabovi će se moći koristiti i kao elektronske knjige, sa savijanjem ekrana za okretanje stranica.

Intel tvrdi da bi ova tehnologija jednoga dana mogla sasvim zamijeniti tradicinalni ekran.

„Za pet do deset godina većina kompjutera, od ultra-notebookova do tableta, izgledaće kao ovi listovi odštampanog papira u boji”, kaže Ryan Brothman, naučnik iz Intela. Programeri tvrde da će on jednom u potpunosti zamijeniti papir.

„PaperTab može da čuva i prikazuje hiljade papirnih dokumenata, čime će zamijeniti potrebu za kompjuterskim monitorom i hrpama papira.

Za razliku od tradicionalnih tableta, PaperTabs pamti lokacije svih dijelova i aplikacija, kao da je riječ o fizičkim kompjuterskim prozorčićima”.

PaperTab izgleda kao pravi list papira ali je u potpunosti interaktivan sa fleksibilnim plastičnim displejem od 10,7 inča visoke rezolucije koju je napravio Plastic Logic, sa ekranom osjetljivim na dodir i Intelovim procesorom CoreTM i5 druge generacije.








Objavi komentar Blogger

 
Top